Hoppa till huvudinnehåll

Fullt upp inför Airisto Segelsällskaps jubileum

Airisto segelsällskaps hamn på Beckholmen
ASS hamn sommartid Airisto segelsällskaps hamn på Beckholmen Bild: YLE/Annika Holmbom airisto segelsällskap

Airisto Segelsällskap (ASS), som är Åbos äldsta idrottsförening och Finlands tredje äldsta segelförening, fyller 150 år i år.

Många föreningsaktiva är engagerade i jubileet, men för att se till att det praktiska arbetet går smidigt, har de anställt tradenomstuderandena Jenny Kronberg och Anette Sandholm på deltid.

De sex första veckorna på det nya jobbet har varit intensiva. Varken Jenny eller Anette har erfarenhet av föreningens verksamhet från förr.

- Det viktigaste nu i början har varit att lära känna alla nyckelpersoner i föreningen och lära känna föreningen och dess historia, berättar Anette.

Anette Sandholm och Jenny Kronberg
Anette Sandholm och Jenny Kronberg Anette Sandholm och Jenny Kronberg Bild: Yle/Nina Bergman jenny kronberg

- Det gäller främst att ordna med offerter, programbroschyrer, praktiska saker som att posta inbjudningar, och så vidare, så uppgifterna är varierande, berättar Jenny.

Varken Jenny eller Anette seglar heller, men det går också att se som en fördel i sammanhanget.

- Det var heller inte ett krav från ASS sida, annars hade vi knappast sökt jobbet heller, säger Anette.

- Men vi ser det som en fördel att också kunna se på verksamheten och programmet lite utifrån, vi ska ju också trots allt ordna program för personer som inte känner föreningen så bra, säger Jenny. Men vi är bägge hemma från skärgården och känner till båtlivet väl, fortsätter hon.

Om några veckor, den fjärde mars, öppnar en jubileumsutställning om föreningens historia och verksamhet i dag på Forum Marinum, och den sjunde mars blir det bankett på Åbo slott, något som bägge två ser framemot, trots att festen i allra högsta grad går i arbetets tecken - Anette ska agera festmarskalk och Jenny fotograf.

Läs också