Hoppa till huvudinnehåll

Riga: Wifi-huvudstaden nummer ett

Lettlands huvudstad Riga kan stoltsera med Europas snabbaste trådlösa nätuppkoppling som dessutom är gratis. Riga marknadsför sig nu som den huvudstaden i Europa som har det snabbaste avgiftsfria nätverket.

Det finns omkring 4 000 sådana områden i Lettland, de allra flesta av dem i landets huvudstad Riga. Områden där man kan koppla upp sig trådlöst och avgiftsfritt.

Och det är inte bara på stadens kaféer, vid de största turistattraktionerna, i parkerna eller på flygplatsen som man tillgång till gratis nätförbindelser, utan också i taxibilarna.

Taxichauffören Edgars Strautmanis är märkbart nöjd över att han kan erbjuda trådlöst snabbt och gratis nätförbindelse till sina kunder. Han berättar att väldigt många av de kunder han plockar upp på flygplatsen blir överraskade. Fram för allt jäktade affärsresenärer .

- Många av dem har väldigt bråttom från flygplatsen till möte men när de märker att de kan jobba i taxin, svara på e-post utan att det hakar upp sig, då brukar de lugna ned sig.

Allt fler möten hålls på kaféer

Allt fler möten hålls numera utanför kontoret i synnerhet på stadens kaféer.

Aigars Bikse sitter på ett kafé i centrum av Riga och planerar sitt företags nya webbsida. Han berättar att förbindelserna är pålitlig och hastigheten bättre än vad han har hemma.

När man loggar in på avgiftsfria nätverket ska man först se en reklamsnutt på femton sekunder, och efter det får man tillgång till internet. Aigars anser inte att den korta reklamen är störande.

Han tillägger att han inte heller ser det trådlösa nätet som ett sätt att spara pengar utan snarare som infrastruktur, en bekvämlighet - som tillgången till rent vatten, uppvärmning - det vill säga något som hör till i ett modernt samhälle.

Kampanjen blev en succé

Det är Lettlands största telekombolag, Lattelecom, som för några år sedan började förse letterna med gratis trådlöst nät. Det började som ett experiment och blev en succé. Lattelecoms vd Juris Gulbis säger att de goda resultaten betyder att man kommer att fortsätta att erbjuda gratis nätförbindelser.

- Reklamsnuttarna är reserverade för en lång tid framöver så vi kommer att fortsätta. Men vi utökar inte längre antalet "wifi hotspots" utan kommer i stället att justera det nuvarande nätverket.

Lattelecoms vd Juris Gulbis medger att det inte är en lukrativ affärsverksamhet, men å andra sidan är det inte heller olönsamt.

- Reklamen täcker kostnaderna och dessutom var det ingen dyr investering att bygga upp det trådlösa nätverket. Vi började år 2008 dra fibernätverkskablar på olika håll i Lettland och när den här infrastrukturen fanns på plats kunde vi enkel bygga upp det trådlösa nätverket.

Juris Gulbis säger att det dessutom ger väldig god PR för företaget - men också för Lettland.

- I förhållande till befolkningsmängden har vi flest människor som har förbindelser på upp till 100 megabit per sekund i hela Europa. Det innebär att våra kunder är nöjda, men också de som är på besök i Lettland. Turisterna slipper dessutom betala dyra roaming-kostnader, säger Gulbis.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes