Hoppa till huvudinnehåll

SDP: SFP-väldet dåligt för demokratin

I Raseborgs fullmäktige sitter 43 ledamöter varav 22 representerar nu Svenska folkpartiet. Bild: Yle/ Maria Wasström raseborgs fullmäktige

Niklas Anderssons partibyte innebär att SFP får enkel majoritet i Raseborgs stadsfullmäktige. Enkel majoritet är aldrig en bra sak säger Ulf Heimberg (SDP) medan fullmäktigeordföranden Thomas Blomqvist (SFP) inte tror att Anderssons flytt innebär några större förändringar.

Niklas Andersson meddelade på måndagen (16.2) att han byter parti från Kristdemokraterna till Svenska folkpartiet.

Nytt parti, samma åsikter

- Bara för att Andersson byter parti så kommer hans åsikter i lokalpolitiken knappast att ändra speciellt mycket, säger Blomqvist.

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP)
Thomas Blomqvist ser inga dramatiska följder med Anderssons partibyte. Riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) Bild: Yle/Robin Lindberg blomqvist thomas

SFP:arna i Raseborgs fullmäktige är sällan eniga och därför kommer politiken inte att förändras, enligt Blomqvist. Detta trots att partiet med enkel majoritet i praktiken kan klubba igenom beslut oberoende vad de andra partierna tycker.

- Alla de som har följt med politiken i Raseborg och omröstningarna i fullmäktige så vet att det nästan alltid finns olika åsikter inom SFP:s fullmäktigegrupp. Så kommer det säkert att fortsätta.

"Dåliga signaler utåt"

Ulf Heimberg från SDP är vice ordförande i Raseborgsfullmäktige. Han säger att en enkel majoritet aldrig är en bra sak även om han håller med Blomqvist om att SFP ibland kan vara splittrat.

- Teoretiskt sett ser det inte alls bra ut. Det här ger ju också signaler utåt, utanför Raseborg. Anderssons sits i SFP betyder ju nog att han åtminstone till en början måste ta skeden i vacker hand och stöda SFP-initiativ.

Stadsdirektör Mårten Johansson och styrelseordförande Ulf Heimberg har fått vända på slantarna och pappren.
Ulf Heimberg, på bilden tillsammans med stadsdirektör Mårten Johansson, tror att samarbetet mellan de andra partierna i fullmäktige kommer att öka. Stadsdirektör Mårten Johansson och styrelseordförande Ulf Heimberg har fått vända på slantarna och pappren. Bild: Yle/Marga Sandström ulf heimberg

- I budgetfrågorna brukar SFP hålla ihop. Det blir svårt för oss som nu hamnar i en trängd situation. Vår möjlighet att inverka minskar avsevärt.

SFP:s majoritet kan bidra till ett ökat samarbete mellan de andra partierna särskilt när budgeten ska klubbas igenom, menar Heimberg

Ingen gruppdisciplin

En fullmäktigegrupp kan använda sig av gruppdisciplin, vilket betyder att det krävs att ledamöterna röstar likadant.

Men gruppdisciplin är inte vardagsmat i SFP:s fullmäktigegrupp i Raseborg som bara använder sig av gruppbeslut när det handlar om val av person som ska till exempel sitta i stadsstyrelsen, berättar Blomqvist.

- Det har fungerat bra hittills, konstaterar Blomqvist och tillägger att visst råkar det sig ibland att SFP:arna är eniga och ganska ofta så är hela fullmäktige det också.

- Andersson är välkommen och kommer säkert att bidra till gruppens arbete på ett positivt sätt. Några dramatiska följder ser jag nog inte, säger Thomas Blomqvist.

Oväntat avhopp

För Ulf Heimberg kom Anderssons flytt till SFP som en överraskning.

- Jag var nog verkligen förvånad. Andersson var den sista personen jag kunde tänka mig att skulle ha gjort ett avhopp, men han står ju själv för sina politiska drag. Ett av Anderssons mål tror jag är att försöka bli invald i riskdagen.

Läs också:
Niklas Andersson blir sfpare
SFP friade till Andersson


Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland