Hoppa till huvudinnehåll

Shantyfestival på Åland i sommar

Tall ships race med Sorlandet från Norge
Shantysång ombord på segelfartygen Tall ships race med Sorlandet från Norge Bild: Tall ships race sorlandet

Finlands första shantyfestival ordnas i sommar på Åland. Hundratals sångare från många länder ska fylla Mariehamn med shanties, ett slags arbetssånger ombord på segelfartygen.

Den första shantyfestivalen i Finland

Baltic Shanty Festival ordnas i Mariehamn 3-5 juli. Det är den första festivalen för shanties som ordnas i Finland. Att det blev just Åland som står värd är ganska naturligt med tanke på omgivningen och de rika sjöfartstraditioner som landskapet har.

Erfarna arrangörer

Föreningen bakom arrangemangen är Shanty Society Pommern. Ordförande Jan Grönstrand har i många år drömt om en shantyfestival och nu blir det av. Projektledare är Kim Hansson och Marianne Häggblom, själva sångare med också shanties på repertoaren. Paret har startat vis- och lyrikfestivalen "Geta Poesi och Visa" som har arrangerats under många år.

100-tals shantysångare från många länder

När arrangörerna publicerade sitt upprop för shantyfestivalen på Facebook började mängder av intresserade höra av sig. Shantysång är hot stuff på många håll just nu. I Polen ordnas omkring 100 shantyfestivaler årligen och shanties förekommer i datorspel med miljoner visningar på You Tube.

Arbetssånger från tuffa tider

Ombord på segelfartygen var det tuffa villkor som gällde. För att hålla arbetstakten och säkert också humöret sjöng sjömännen shanties. Det är ett slags rytmiska sånger som ofta handlar om sjömanslivet både ombord och i land.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland