Hoppa till huvudinnehåll

Vem bodde här förr i världen?

Tarja Boström
Tarja Boström Tarja Boström Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik tarja boström

Vem har bott i ditt hus? Bor du i Kristinestad är sannolikheten stor att det kan vara någon sjökapten. Har du tur är det kanske en "stadstrumslagare" som har bott där du bor?

Kristinasällskapets och Medborgarinstitutets seminarium "Ta vara på din historia" inspirerade många Kristinestadsbor att forska mera kring det egna husets historia. En av dem är Tarja Boström.

- Rådman Strandberg, sjömannen Johan Hellström och stadstrumslagare Johan Hedlund. Jag tyckte det här stadstrumslagare var så skojigt. Jag har aldrig hört något sådant förut, säger Tarja Boström i Kristinestad.

Tarja Boström deltog under veckoslutet i seminariet Ta vara på din historia, som arrangerades av Kristinasällkapet och Kristinestads medborgarinstitut.

Intendent Tuulikki Kiilo från Björneborg var inbjuden som sakkunnig till seminariet.

Tomtnummer behövs

På seminariets workshopdel fick var och en själv söka upp sitt hus i arkivverkets digitala arkiv på internet. Det enda man behövde känna till var tomtnummern enligt den kvartersindelning som var aktuell efter 1825 i Kristinestad.

- Här är Vaasan läänin henkikirjat, mantalslängderna. Där kan man söka på årtal. Vi tar till exempel 1845. Här hittar vi städerna och mantalslängder. Den här tomtens nummer är 48 och här har vi vår kapten Abraham Lagerstam, säger Aune Waronen, som fungerade som handledare vid seminariet.

Mantalslängderna har digitaliserats med fem års mellanrum. Där uppges namnen på alla som bor i huset. Minderåriga barn anges bara med antalet. Alla pigor och drängar är namngivna, åtminstone med sitt förnamn.

Nyare material är hemligt än

Det digitala arkivet innehåller flera miljoner filer, mest kyrkligt material. Materialet är tillgängligt för vem som helst, men filer som härstammar från de senaste hundra åren är sekretessbelagda.

Kyrkoarkiv eller mantalslängder som är yngre än 125 år, finns inte med här, utan dem får man ta del av i arkivverkets forskarsalar.

Aune Waronen
Aune Waronen Aune Waronen Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik waronen

Aune Waronen tycker att det är bra att stora delar av arkivet är tillgängligt på nätet, så slipper man åka land och rike runt för att gräva i kyrkböckerna.

Seminariet, som ordnades under veckoslutet, riktade sig till dem som bor i gamla gårdar i Kristinestad, men mantalslängder från hela Finlands finns arkiverade i det digitala arkivet.

När man ska söka bland mantalslängderna på landsbygden är det bra om man har hemmansnummer eller hemmansnamn att utgå från.

Ganska lätt att söka

Att det ändå var förhållandevis lätt att hitta i arkivet, gav åtminstone Tarja Boström inspiration att gräva vidare.

- Det har jag lust att göra. Nu när man vet hur man kommer till de här platserna på nätet så är det jättebra. Annars hade det varit omöjligt. Men det var bra att ha Aune Waronen som sa "skriv det, men skriv inte för mycket". Det var intressant att man bara skulle skriva ett namn, säger Tarja Boström.

Namn, titel, årtal och ort gav inga träffar, men med endast efternamnet som sökord blev det napp.

Adressen till det digitala arkivet är digi.narc.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten