Hoppa till huvudinnehåll

Fattiggubbar rånade i Jakobstad och Larsmo

Fattiggubben vid Pedersöre kyrka
Fattiggubben vid Pedersöre kyrka i Jakobstad. Fattiggubben vid Pedersöre kyrka Bild: PRIVAT/Daniel Wikström pedersöre kyrka

Rånare gav sig på fattiggubbarna i Larsmo och Jakobstad under helgen och nu funderar församlingarna på om de ska vara kvar eller inte.

Under natten till söndag utsattes fattiggubben vid Pedersöre kyrka i Jakobstad för skadegörelse. Den togs loss från väggen där den sitter fast, och tjuvarna kom därmed åt en del pengar.

- De var lite mer professionella den här gången. De förstörde ju inte mycket alls, säger Daniel Wikström, fastighetschef vid Pedersöre kyrkliga samfällighet.

Nyligen renoverad

Fattiggubben vid Pedersöre kyrka har varit hårt utsatt. Senast någon gav sig på den var i månadsskiftet november/december i fjol. Innan dess var den våldsamt utsatt i november 2012. Efter det påhoppet var fattiggubben nedplockad för renovering.

Nu kommer Daniel Wikström att initiera en diskussion om fattiggubbens framtid.

- Ska den vara kvar eller inte? Jag tycker att vi måste ta en diskussion om det, säger Wikström som säger att både församligen och kyrkorådet kommer att ta upp frågan.

Kom över lite pengar

Vid Pedersöre kyrka kom förövaren eller förövarna över pengar. Det rör sig inte om några jättelika summor - några tior eller någon hundralapp.

I Larsmo gick det inte fullt så illa. Där utsattes fattiggubben också för ett rånförsök under helgen. Men de kom inte åt några pengar.

- Tvp hänglås var avklippta och bortslängda, men det verkar som om förövarna blivit störda i sitt arbete, säger kyrkovärdinnan Monica Granholm.

Kan vara samma förövare

Hon utesluter inte att det rör sig om samma förövare som vid Pedersöre kyrka.

- Det kan hända att de höll på att ta loss fattiggubben, precis som de gjorde i Jakobstad. Vi har automatisk belysning här. Den kan ha gått igång och skrämt dem på flykten.

I Larsmo är det inte aktuellt att ta bort fattiggubben även om Monica Granholm inte utesluter att det kan bli en diskussion om saken.

Båda brotten är polisanmälda.

Läs också:
Fattiggubben misshandlad igen

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten