Hoppa till huvudinnehåll

"Finlands försvar skulle börja nära Oslo"

Finlands försvarsminister Carl Haglund (SFP) och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist
Försvarsministrarna presenterade förslaget på tisdag Finlands försvarsminister Carl Haglund (SFP) och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist Bild: Lehtikuva försvarsministrar

Utredningen om utökat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige har diskuterats i bägge länderna.

Sveriges utrikesminister Peter Hultqvist (S) säger att hela det säkerhetspoliska läget har förändrats, särskilt kring Östersjön, och att man då måste se över sin verksamhet.

- Men det är inte tal om en militärallians, det är fråga om två alliansfria länder som fördjupar sitt samarbete, säger Hultqvist.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP), initiativtagare till samarbetet, säger också att det inte handlar om något försvarsförbund. Men enligt Haglund är det viktigt att kunna fungera tillsammans i fredstid för att ha en grund att stå på vid eventuell kris.

Ett plan av typen Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011.
Ett plan av typen Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011. Bild: EPA/JOHAN NILSSON Saab 39 Gripen,stridsflygplan,Sverige,Jas Gripen,jas 39c gripen

Johan Wiktorin, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin i Sverige, är det här en stor sak?

- Det är fråga om en stor mental positionsförflyttning. Det var ju länge sedan vi talade om krig i den här regionen. På ett sätt kan man kalla förslaget historiskt.

Enligt Wiktorin lever vi i en säkerhetssymbios - om Finlands säkerhet är bra är Sveriges det och vice versa. Det nu föreslagna försvarssamarbetet skulle innebära att länderna kan använda varandras territorier vid krig; finländska flygplan kunde använda svenska baser och svenska ubåtar kunde röra sig i finländska vatten.

- Finlands försvar skulle starta nära Oslo. Det är en vinnande lösning, sammanfattar Wiktorin.

Vad har de minskade försvarsanslagen för betydelse i sammanhanget?

- Bägge nationerna står inför investeringar inom försvaret. Båda länderna omfattar stora ytor, och den enda riktiga farhågan ligger i frågan om anslag.

Enligt Wiktorin är den stora frågan om regeringarna är redo att avsätta de pengar som behövs för upprätthållandet av försvaret.

Bild: yle/Petra Thilman syndalens övningsområde i hangö

Samarbetet inte så stor fråga i svenska medier

Dagens Nyheter skriver om att de två länderna förbereder sig för att kunna kriga tillsammans - något som enligt DN är en förändring av historiska mått.

DN citerar försvarsminister Hultqvist:
– Genom att planera för olika krisscenarier så skapar vi förberedelser för att använda dem i en given situation. Om vi sedan ska använda detta är ett beslut som får fattas på regeringsnivå i det läget och konfirmeras av riksdagen i respektive land.

Svenska Dagbladet kommenterar inte själva samarbetet utan fördjupar sig i frågan om försvarsanslagen för Sverige.

SvD säger sig ha fått nys om att finansdepartementet inte kommer att bevilja försvaret de fyra miljarder kronor per år det bett om. Enligt SvD är departementet redo att skjuta till bara 500 miljoner kronor per år.

Det sägs inte direkt att det finns ett samband mellan de två sakerna.

SVT nämner saken rätt kort - att Peter Hultqvist under ett seminarium i Stockholm tillsammans med Finlands försvarsminister Carl Haglund (SFP) talade om försvarssamarbetet. Hultqvist var enligt SVT noga med att poängtera att det inte handlar om en finländsk-svensk försvarsallians.

Se intervju med försvarsminister Peter Hultqvist på Expressen-TV:

Läs också:
Finskt-svenskt försvar: Förlovning men inte giftermål

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes