Hoppa till huvudinnehåll

”Grekland kan bli Europas misslyckade stat”

Om grekerna tappar tron för sitt politiska etablissemang kan konsekvenserna bli förödande, befarar EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP). Nu gäller det för vänsterkoalitionen Syriza att visa samarbetsvilja i förhandlingarna om landets ekonomiska framtid.

Det finns just nu en överhängande risk för att grekerna tappar förtroendet för sina politiska ledare, säger Torvalds. Om inte Syriza inte lever upp till förhoppningarna om en ny politisk kultur finns det en risk för att Grekland situation förvärras ytterligare:

- Det är en obehaglig tanke. Grekland kan bli den första misslyckade staten (failed state) i Europa. Och det tror jag att vi med händer och tänder måste motverka. Jag tror inte att det finns någon annan möjlighet än att grekerna återgår till ordningen, och ordningen kommer att vara otroligt hård och bister.

Jag tror inte det finns någon annan möjlighet än att grekerna återgår till ordningen

Enligt Torvalds är problemet att Syriza lovat väljarna guld och gröna skogar, samtidigt som man varit medveten om att löftena kommer att vara svåra att införliva efter valet.

- De har kört en valkampanj där man inte brydde sig om att tala sanning om hur saker och till ligger till. Nu blir Syriza tvunget att äta upp sina löften, samtidigt som de måste bibehålla förtroendet bland väljarna. Sedan behöver landet humanitär hjälp, och den ska vi vara noga med att ge.

Sedan behöver landet humanitär hjälp, och det ska vi vara noga med att ge

Under de senaste månaderna har det spekulerats vilt kring om Grekland alls har en framtid i euron. Många euroledare har framhållit att det finns beredskap att låta landet lämna euron, om förhandlingarna om skulderna inte leder någon vart. Enligt Torvalds är det sannolikt att Grekland stannar kvar i euron:

- Jag tror att de gör det (stannar i euron). Syriza kryper till korset genast på fredag, men de kommer att ge ett bud som är lite längre på vägen. Den grekiska finansministern måste veta vad som händer om Grekland går ur euron och tvingas devalvera sin drakma till oigenkännlighet. Då är landet verkligen i konkurs.

I ett längre samtal talar Nils Torvalds om terrorhotet, försvaret av yttrandefriheten, läget i östra Ukraina och Rysslands trängda sits.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt