Hoppa till huvudinnehåll

Het cannabisdebatt i Kalifornien

Legaliseringen av cannabis väcker känslor. Både för och emot.
Legaliseringen av cannabis väcker känslor. Både för och emot. Legaliseringen av cannabis väcker känslor. Både för och emot. Bild: EPA / Jörg Carstensen legalisering

Legaliseringen av cannabis har de senaste åren vunnit terräng i USA. Fyra delstater tillåter i detta nu försäljning av cannabis för fritidsbruk. Kalifornien förväntas följa dessa fyra i fotspåren om ett par år.

De senaste galluparna ger vid handen att en knapp majoritet av amerikanerna stöder tanken att legalisera cannabis. Opinionen har svängt snabbt. För tio år sedan var nästan två av tre amerikaner emot tanken.

Scott Chipman, som är ordförande för Citizens against legalizing marijuana i södra Kalifornien, suckar djupt då opinionsundersökningarna kommer på tal. Han anser att medierna bär en stor skuld då rapporteringen till stor del varit positiv i sin framtoning.

- Marijuana kan inte jämföras med cigaretter eller alkohol. Du kan röka en cigarett och köra bil. Inga problem. Över 60 procent av amerikanerna dricker alkohol. Men det är en mycket liten minoritet som är missbrukare och orsakar skada. Om 60 procent rökte gräs skulle vi inte överleva som nation, hävdar Scott Chipman.

Fyra delstater har legaliserat cannabis

Delstaterna Colorado och Washington legaliserade cannabis år 2012 och i november röstade också invånarna i Oregon samt Alaska ja till marijuana för fritidsbruk. Ytterligare 19 delstater godkänner medicinsk marijuana, bland dessa Kalifornien.

- Kalifornien har länge tillåtit marijuana för medicinskt bruk. Nu har till exempel Colorado tillåtit marijuana för fritidsbruk för vuxna. Nationen ser nu för första gången att himlen inte har fallit ned. Vi kan legalisera, reglera och beskatta marijuana. Det är tryggare alternativ för oss alla, säger Degé Coutee som är ordförande för Patient Advocacy Network.

Folkomröstning på kommande i Kalifornien?

I Kalifornien är det sannolikt att en folkomröstning om legalisering av cannabis för fritidsbruk kommer att äga rum i samband med presidentvalet i november 2016.

- Jag skulle rösta nej. Jag har vänner i Colorado. Jag vet hur legaliseringen har påverkat delstaten. Utvecklingen har inte varit gynnsam, säger Linda Thomas som däremot förespråkar medicinsk marijuana. Hennes man skadade sig i Vietnam-kriget och marijuanabruket har avsevärt lindrat hans krämpor.

Veronica Zuccarello hör till en yngre generation och hon lyser upp då legaliseringsfrågan kommer upp.

- I Colorado är skatteintäkterna från marijuana stora. Ur en ekonomisk synvinkel är det en bra idé, säger hon.

Skatteintäkterna lockar

Det är ekonomin som är ett av marijuanavännernas största försäljningsargument. Delstaten Colorados skatteintäkter från marijuanaförsäljningen uppgick under fjolåret till 60 miljoner dollar.

Scott Chipman anser att de kalkylerna är missvisande. Rena rama kattguldet.

- Kalkylerna är inte sunda. Räkna med kostnaderna för missbrukarvård och förlusterna i ekonomisk produktivitet så överträffar de med bred marginal de skatteintäkter som delstaten kunde håva in.

Läs också:
Argumenten för och emot cannabis vässas

Läs också