Hoppa till huvudinnehåll

Immonen vald till Åbos museidirektör

Olli Immonen
Olli Immonen Olli Immonen Bild: Åbo Museicentral/Raakkel Närhi olli immonen

Filosofie licentiat Olli Immonen har valts till Åbos museidirektör.

Kulturnämnden valde Immonen på sitt på möte på onsdag. Han har varit ställföreträdande museidirektör redan i fem år, men tjänsten blev ledig först nu, då Åbos förra museidirektör Juhani Kostet avgick. Kostet har sedan 2010 verkat som Museiverkets generaldirektör.

Nio personer hade sökt tjänsten som direktör för museitjänsten, av vilka fyra uppfyllde behörighetskraven.

Till museidirektörens område hör Apoteksmuseet och gården Qwensel, Bio­lo­giska museet, Kurala bybacke, Klosterbackens hantverksmuseum, Åbo slott, Wäinö Aaltonens museum och Gamla Stortorgets gallerier. De har årligen cirka 260 000 besökare.

Olli Immonen är född 1959.

Läs också