Hoppa till huvudinnehåll

Jim Härtull: Jag gav redan upp

De senaste två åren har varit tunga för den kombinerade åkaren Jim Härtull. En envis knäskada höll honom borta från tränandet så länge att han redan gav upp. Men motivationen återvände och det gjorde också Jim Härtull som nu igen är VM-aktuell.

Två år av skador knäckte Vöråbördiga Jim Härtull. Efter deltagande i tre VM-tävlingar var siktet inställt på OS i Sotji. Men skadorna spolierade de drömmarna.

Det långa träningsuppehället ledde till depression och motivationen att börja träna igen försvann helt och hållet. Vid nyår ifjol bestämde han sig för att nu ger han upp.

- Det var en tung tid. Jag har alltid varit van vid att träna och idrotta och när inte det gick försvann all motivation. Kroppen orkade helt enkelt inte träna, säger Härtull.

Det tog ett par månader innan han ens följande gång gick de några hundra meter han har från hemmet till hoppbacken i Lahtis, inte för att träna men för att se på Lahtisspelen. Och då tände gnistan igen.

Nästan två års paus

Han satte igång att träna igen vid sidan av massörsjobbet. I höstas kom han tillbaka i landslagsringen i nordisk kombination och fick igen tävla i världscupen efter en nästan två års paus.

De två senaste månaderna har Jim tränat på heltid och det har också gett resultat. I världscupen i Sapporo i januari tog han en 21:a plats och tangerade därmed sin hittills bästa placering i världscupen.

- Jag har lärt mig mycket om kroppen och hur musklerna fungerar då jag studerat på massörsskolan. Jag kan träna mycket smartare nu är tidigare. Det är nog en av orsakerna att jag nu är i så god form, säger Härtull.

Falun nästa

Framgångarna övertygade också landslagledningen och gav Härtull en plats i VM-truppen. Det blir Jims fjärde VM. Målet är att göra säsongens bästa tävlingar och förbättra placeringarna från tidigare VM.

I de två första VM-tävlingarna var hans bästa placering 51. I Val di Fiemme var Jim som bäst på plats 50. Med tanke på resultaten från världscupen den här säsongen så torde det inte bli något problem att slå för Jim Härtull.

VM i Falun kör igång för de kombinerade åkarna den 20 februari.

Här en godbit från Idrottsbiten i november 2001 då Jim Härtull intervjuar Janne Ahonen:

Läs också

Nyligen publicerat - Sport