Hoppa till huvudinnehåll

Öppna byar öppnar upp byarna

Logo för Öppna byar 2015.
Logo för Öppna byar 2015. Bild: Finlands byaverksamhet. öppna byar 2015

Ett synnerligen ambitiöst projekt ska landa i så många finländska byar som möjligt i juni. Jippot Öppna byar ska ge byarna chansen att visa vad de går för.

Nu har samtliga byar i Finland möjligheten att visa upp sig. Evenemanget Öppna byar kommer i år för första gången att ordnas som ett riksomfattande evenemang. Datumet är redan fastslaget, lördagen den 6 juni ska det ske.

Bild från evenemanget Öppna byar 2014. Bilden är från en by Egentliga Finland.
En by i Egentliga Finland bjöd på paddlingsturer under Öppna byar-dagen förra året. Bild från evenemanget Öppna byar 2014. Bilden är från en by Egentliga Finland. Bild: Pipsa Salolammi. öppna byar

Li-Marie Santala från Östra Nylands byar r.f. berättar att byarna kan ordna evenemang som idrott, kurser, naturstig, konsert, teater eller annan byaverksamhet.

- Varje by får själv hitta på vad de vill göra den 6 juni, och sedan är det bara att meddela vad de planerar så fixar vi annonseringen, berättar Santala.

Östra Nylands byar och andra motsvarande föreningar på andra håll i landet sköter marknadsföringen tillsammans med takorganisationen Byaverksamhet i Finland.

Det är inte heller uteslutet att flera byar ordnar ett evenemang tillsammans.

Byadagen spred sig från sydvästra Finland

Li-Marie Santala. Bild: Yle/ Bettina Aspfors santala li-marie

Öppna byar ordnas för att lyfta fram byaverksamheten på olika håll i landet och för att bjuda in folk från andra orter och städer för att bekanta sig med byarna.

- Det började för några år sedan i Satakunta och Egentliga Finland, förra året spred det sig till Tavastland, och nu är det riksomfattande. Alla landskap satsar på att vara med i det här evenemanget, säger Santala.

Anmälningstiden till Öppna byar tar slut den sista februari. Santala förklarar att anmälningen i det här skedet inte behöver vara omfattande, byaföreningarna behöver i korthet berätta vad som händer och var det händer, samt vem som är ansvarig. Huvudsaken är att evenemanget är öppet för alla och att det äger rum den 6 juni. Mera info och kontaktuppgifter hittar du på Östra Nylands byars webbplats.

I Östnyland är det Östra Nylands byar r.f. och Silmu r.f. som koordinerar den nationella byadagen, medan Finlands byaverksamhet r.f. sköter arrangemanget på nationellt plan.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland