Hoppa till huvudinnehåll

150-årsjubilar på hoppkäpp i Borgå

Akseli Gallen-Kallela hoppar hoppkäpp utanför hemmet vid Ågatan 47 i Borgå år 1923
Akseli Gallen-Kallela hoppar hoppkäpp utanför hemmet vid Ågatan 47 i Borgå år 1923 Akseli Gallen-Kallela hoppar hoppkäpp utanför hemmet vid Ågatan 47 i Borgå år 1923 Bild: Gallen-Kallelamuseo hoppkäpp

Visste du att det i år har förflutit 150 år sedan den stora finländska konstnären Akseli Gallen-Kallela föddes. Akseli och hans hustru Mary bodde en kort tid i Borgå.

Gallen-Kallela och hans hustru bodde 1922-23 i Borgå, först vid Ågatan 47 och senare vid Parkgatan 20. Uppgifterna är ur Kirsti Gallen-Kallelas bok "Isäni Akseli Gallen-Kallela" (från år 1992, sid. 570-576)). Orsaken till Borgåvistelsen var konstnärens Kalevala-bokprojekt i samarbete med Werner Söderströms boktryckeri i Borgå.

Borgå museum har endast ett verk av Gallen-Kallela i sin ägo. Det är ett porträtt av antikhandlaren Walter Sjöberg med rötter i Borgå. Sjöberg hade antikhandelsverksamhet i Helsingfors. Han donerade stora mängder värdefull konst till Borgå museums samlingar, bl.a. mycket 1700-talskonst.

Akseli Gallen-Kallelas porträtt av Walter Sjöberg, troligen Helsingforsvy i bakgrunden. Ur Borgå museums samling.
Vad är det för Helsingforsvy i bakgrunden på Akseli Gallen Kallelas porträtt av antikhandlaren Walter Sjöberg? Tipsa nyländsk förmiddag! Akseli Gallen-Kallelas porträtt av Walter Sjöberg, troligen Helsingforsvy i bakgrunden. Ur Borgå museums samling. Bild: Erik Lindroth (C)040-775 4053 Ur Borgå museums samling. walter sjöberg

Havis Amanda upprörde kvinnosakskvinnor

Havis Amanda har skyddats under vinterkriget
Havis Amanda skyddades under vinterkriget Havis Amanda har skyddats under vinterkriget Bild: SA-kuva vinterkriget

En annan jubilar, Borgås egen skulptör Ville Vallgren, föddes för 160 år sedan. Vallgrens mest kända och till en början omstridda verk är Havis Amanda, fontänen vid salutorget i Helsingfors från år 1908. Det var den första skulpturen i Helsingfors som sattes upp för att vara estetisk. Bland annat kvinnosakskvinnorna var upprörda över den nakna kvinnofiguren.
Bild på Ville Vallgre
Konstnär Ville Vallgren Bild på Ville Vallgre Bild: Yle/Mikael Kokkola mjkVille Vallgren föddes i Borgå, hans far var stadsläkare och Villes första adress var nuvarande Biskopsgatan 18 bredvid Borgå gymnasium.


Holmska gården i Borgå museum
Konkarongen finns i Holmska gården vid gamla rådhustorget i Borgå Holmska gården i Borgå museum Bild: Yle/Sune Bergström gamla rådhustorget i borgå

Borgå museum har under hela maj månad senioreftermiddagar och evenemang för daghem och skolor där man kan bekanta sig med en stor samling av Ville Vallgrens skulpturer i gamla rådhuset, berättar museilektor Margaretha Jämbäck. På hösten blir det en seminarieserie i Borgå kring Ville Vallgren.
Borgå stads info om Ville Vallgren

Konkarongen i Holmska gården

För ett år sedan öppnades Konkarongen, ett nytt upplevelserikt utrymme i Holmska gårdens nedre våning. I utrymmet ordnas verkstäder för skol- och daghemsgrupper, seniorverksamhet, olika evenemang för allmänheten, konserter och föreläsningar. I verkstaden kan man själv pröva på 1700-tals liv och bekanta sig med tidens nyheter. Alla möbler och föremål i utrymmet finns där med tanke på besökaren: de är till för att röras vid och användas.
Aktuellt program i Borgå museum våren 2015

Läs också:

Evenemang kring Gallen-Kallela 150-årsjubileet
Gallen-Kallelamuseet i Esbo
Gallen-Kallelamuseets bilder på Flickr
Borgå stads info om Louis Sparre
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland