Hoppa till huvudinnehåll

Aron bestiger berg i rullstol

Aron Anderson på toppen av Kebnekaise.
Aron Anderson har inte låtit rullstolen hindra honom. Här har han just bestigit toppen av Kebnekaise. Aron Anderson på toppen av Kebnekaise. Bild: Privat aron anderson

Det krävs en enorm vilja att bestiga ett berg om man sitter i rullstol, men det går. Det säger svenske äventyren Aron Anderson som föreläser på Närpes vuxeninstitut i kväll torsdag.

När han var 9 år opererades han för cancer i ryggen och hamnade i rullstol.

- Det började när jag var 7 år. Jag fick ont i rumpan när jag satt ner. Det visade sig att jag hade en tumör stor som en citron i bäckenet och den tryckte mot nerver. Jag genomgick en massa behandlingar, men inget bet på tumören och man var tvungna att operera bort den. I och med det hamnade jag i rullstol.

Minns du vad du tänkte när det klarnade att du inte kan gå igen?

- Det var ett mycket svårt besked att få, men ganska snabbt insåg jag att om jag inte gör det så kommer jag inte att överleva. Och då var det förstås ett väldigt lätt beslut att ta.

Rullstolen inget hinder på vägen

Han bestämde sig snabbt att inte låta rullstolen stoppa honom utan att istället se vilka möjligheter den kunde ge honom.

- Jag började tidigt sätta upp mål. Och det är en av de saker jag kommer att ta upp under min föreläsning i Närpes. Jag har alltid gillat utmaningar och att testa mina egna gränser. Under de senaste åren har det blivit mer och mer utmaningar.

Aron har bland annat deltagit i fyra Paralympics i tre olika sporter, han har åkt Vasaloppet sittandes, cyklat armcykel till Paris och var den första personen att bestiga Kebnekaise i rullstol. I framtiden väntar ännu större berg och äventyr.

- Nästa år ska jag bestiga Kilimanjaro. Sen har jag också andra projekt på gång, men de kan jag inte prata om ännu. Ett stort blir det i alla fall. Att genomföra Ironman är jag också sugen på.

Hur går det praktiskt till när du till exempel bestiger berg i rullstol?

- Det är bökigt med rullstol. Jag kan använda mina ben lite, så jag har gått lite med kryckor, jag har dragit mig fram på armarna, jag har krupit för att ta mig upp. Det är en mix av olika sätt. Det handlar förstås extremt mycket om vilja. Det är viljans kamp att ta sig upp på toppen.

Läs mer om Aron på hans webbsida aronanderson.se

Läs också