Hoppa till huvudinnehåll

Den fria designen föddes på 1950-talet

På EMMA i Esbo kan du se hur vår tids design föddes. På 1950-talet tog man farväl av det funktionella och stela. I USA och England steg de visionära formgivarna fram och satte färg på möbler och prylar.

I dag ser vi kritiskt på konsumtion och värnar om miljön. På 1950-talet var det tvärtom. Då hörde det till att konsumera fritt och möblerna och prylarna gjordes ofta i modematerialet plast. Popkonsten och designen föddes efter andra världskriget då demokratin och konsumtionskulturen spred sig i samhället.

På utställningen visas bland annat den amerikanska popkonstnären Andy Warhols tidiga konst och Charles och Ray Eames' berömda stolar med metallben, eviga designklassiker.

Popkonsten är
populär (avsedd för en stor publik).
obeständig (lösning på kort sikt).
lättförbrukad (lättglömd). billig.
massproducerad. ung. (avsedd för ungdom).
kvick. fylld av trick. sexig. glamorös.
stor business

Richard Hamilton, 1957

Eero Arnios Bollstol

I Finland tog popkonsten och den nya fria designen fart på 1960-talet. Allt tycktes vara möjligt, nytt och annorlunda. Eero Aarnio skapade sina Bollstolar i glasfiber, skumgummi och läder. De hör ännu i dag till vårt lands designikoner och visas också i Vitra Design Museum i Weil am Rhein i Tyskland, varifrån utställningen importerats till Emma.

Rymdlikt

Det som kännetecknar designen från 1950- och 1960-talet är gränslösheten. Det rymdlika, stjärnor och starka färger ger en känsla av både makt och glädje. Det var inte omöjligt att fantisera om att bosätta sig på månen. I Marimekko-tygerna från den här tiden syns stora bollar och andra fraktallika formationer.

Magiska skyltfönster

Butiksrekvisita och reklam levde sin blomstringstid. Att pynta ett skyltfönster var en konstart. Skyltfönstret blev symbolen för konsumtionssamhället. Det som fanns bakom fönstret var nära men ändå utom räckhåll. Tanken var att väcka begär. Konsumenten lockades till en drömvärld där det lekfulla i designen fungerade som en frigörande kraft.

Utställningen Pop Art Design visas på EMMA - Esbo moderna konstmuseum till den 10 maj 2015.

Läs också