Hoppa till huvudinnehåll

Elmer Bäck gör musikaldebut i Åbo

En glad Elmer Bäck på den röda mattan på Berlinale 2015
En glad Elmer Bäck på den röda mattan på Berlinale 2015 Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN eisenstein in guajanuato

Vårens mest oväntade teaternyhet kommer från Åbo; Elmer Bäck gör sin musikaldebut i Åbo Svenska Teaters höstsatsning Stormskärs Maja.
- Det var när jag hörde att Jakob Höglund ska regissera som jag tänkte att, varför inte, kommenterar Elmer.

Det är Jussi Helminen som har dramatiserat Anni Blomqvists romaner om Maja och hennes liv på Stormskäret till en scenmusikal, Matti Puurtinen gör musiken som teatern karaktäriserar som "nyarrangerad folkviseton", Emma Klingenberg gör den andra huvudrollen, och förutom teaterns egen personal medverkar också Peter Ahlqvist, Lidia Bäck, Anna Victoria Eriksson och Willehard Korander.

Elmer Bäck väckte förra veckan internationell uppmärksamhet när han spelade huvudrollen i kultregissören Peter Greenaways film Eisenstein in Guajanuato som fick sin världsurpremiär under Berlins filmfestival. Annars är Bäck känd som en del av den Berlinbaserade teatergruppen Nya Rampen.

Men i höst är det Åbo som gäller. Samtidigt är det första gången han jobbar på en institution, och första gången han medverkar i en musikal.

- Det är nog mycket för att det är Jakob som regisserar. Jag har alltid tyckt om musik, och sång har alltid varit viktig för mig. Men jag har inte hittat ett forum där man kan göra det, och jag har alltid haft svårt med musikaler. Men plötsligt kändes det att jag vill göra det med honom.

Jakob Höglund och Elmer är kurskamrater från teaterhögskolan, och de har jobbat tillsammans också tidigare.

- Jag har sett honom regissera, han har en fin stil så jag tänkte att om han gör det så blir det hans värld och det uppskattar jag.

Elmer Bäck medger att han alltid har haft något mot att jobba på en institution, men...

- Men i nåt skede får man revidera sådant. Jag har varit utomlands länge tillsammans med Nya Rampen, och att bara vara den här fria gruppen som är mot institutioner känns som att, den kampen blir så liten. Och jag har ju alltid velat sjunga och utveckla mig röstmässigt men inte vetat i vilken form det skulle kunna vara. Så nu vill jag testa det här.

Premiär i Åbo blir det den 12:e september.

Läs också