Hoppa till huvudinnehåll

Glest bland pulkorna i Borgbacken

morfar och flicka i pulkabacken
Morfar Ari och Erica, 4 år, njuter av sportlovet trots att vädret är grått. morfar och flicka i pulkabacken Bild: Yle/Erica Vasama erica fyra år

Smältvattnet droppar från hustaken. Regnvattenbrunnarna brusar och talgoxarna kvittrar. Det är tre plusgrader och klädkoden är gummistövlar.

Backe och pulkåkare
En egen pulka för reportern hade varit det rätta färdmedlet i de hala backarna. Backe och pulkåkare Bild: Yle/Erica Vasama sportlov 2015
Sportlovsvädret kunde vara bättre. Eller åtminstone lite torrare. Det syns också i Borgbacken i Borgå, lokalbefolkningens favoritställe vad gäller pulk- och kälkåkning. Barnen i backen kan räknas på vänstra handens fingrar.
två pojkar på kälke
Matte och Rasmus med den tuffa rattkälken. två pojkar på kälke Bild: Yle/Erica Vasama rasmus sundvik
Jag förstår dem. Den största backen glänser av is och ser livsfarlig ut i föräldraögon. Också de familjer som trotsat blötvädret och tagit med sig pulkorna till Borgbacken håller sig till de mindre backarna.
isig pulkabacke
Is och pucklar får backen att se livsfarlig ut i en moders ögon. isig pulkabacke Bild: Yle/Erica Vasama sportlov 2015
Några hala steg nerför backen och jag stöter på en namne. Fyraåriga Erica får en puff av morfar Ari och kanar ner i sin röda pulka. Hon glider tiotals meter ner. Vägen tillbaka är lång och hal. Morfar får hjälpa till och Erica tar till fyrhjulsdriften för att komma upp där det är som brantast.

Tvåårige Matte, eller Mathias som han egentligen heter, skrattar högt när han får åka med morbror Rasmus rattkälke. Morbror styr kälken, vars ratt har bytts ut till en bmx-cykels styrstång. Jag misstänker att morbror njuter av tillfället att åka utför.

Men månne han hade haft lust att testa den stora isbackens pucklar?

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland