Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten ger sin dom i Ulvsbymordet

I dag kl. 13 ges domen i Ulvsbymordet som är ett av de märkligaste fallen i finländsk rättshistoria. Auers advokat Juha Manner kommenterar domen på Yle Arenan med start kl. 13.

Vad som exakt hände i Ulvsby nära Björneborg den första december 2006 har ventilerats i otaliga rättsprocesser. Anneli Auer har förklarats vara skyldig, oskyldig och skyldig till mordet på sin man.

Själv har Auer hela tiden sagt att en kraftigt byggd man klädd i svart är den skyldiga.

Jakten på mördaren blev intensiv, bland annat testades 700 mäns DNA, men efter tre år vändes blickarna mot Anneli Auer.

Anneli Auer
Anneli Auer. Anneli Auer Bild: Yle frikänd

Ett år senare dömdes hon av tingsrätten efter omröstning till livstids fängelse för mordet på sin man. Auer överklagade domen till hovrätten som friade henne och hon blev en fri kvinna.

Men friheten varade bara i några månader när Auer och hennes manliga vän greps och dömdes till sju och ett halvt respektive tio års fängelse för sexuella brott riktade mot barn, en dom som enligt Högsta domstolens beslut inte kan överklagas i Finland.

Men mordmisstankarna hade inte glömts och Högsta domstolen förpassade hela fallet tillbaka till tingsrätten eftersom åklagaren sade sig ha nya bildbevis, bilder som av någon outgrundlig anledning inte hade hittats tidigare.

Dörren till tingsrätten öppnades våren 2012 och medieuppbådet var om möjligt ännu större än tidigare. Efter omröstning fälldes Anneli Auer igen en gång för mordet på sin man.

Domen överklagades till Vasa hovrätt som inledde sin behandling i mitten på oktober i fjol. I dag, åtta år efter mordet, kommer då hovrättens beslut om Anneli Auer var skyldig eller inte.

TS: Auer överklagar till Europeiska människorättsdomstolen

Auer har överklagat domen för sexualbrotten till Europeiska människorättsdomstolen, säger hennes advokat Juha Manner till Turun Sanomat,

Enligt överklagandet diskriminerades försvaret under rättegången. Bland annat fick försvaret inte lägga fram all bevisning, säger Auers advokat Juha Manner.

Även Auers tidigare partner har vänt sig till människorättsdomstolen i frågan.

Läs också:
Anneli Auer dömd för mord
Sju års fängelse för Anneli Auer
Anneli Auer frikänd

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes