Hoppa till huvudinnehåll

Nedervetilborna oroliga för sin hälsocentral

Läkarmottagningen i Nedervetil
Vad ska hända med hälsocentralen i Nedervetil? Byborna är oroliga. Arkivbild. Läkarmottagningen i Nedervetil Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman hälsogård

Närmare 100 personer var på plats i Nedervetil i Kronoby när byns hälsocentral diskuterades på onsdagen. Flera arbetsgrupper utreder som bäst vad som ska ske med byggnaden och vilken service som ska finnas i Nedervetil framöver.

Kommundirektör Michael Djupsjöbacka berättar att kommunen är redo att fatta beslut om att bygga nytt eller renovera den gamla byggnaden.

- Det kommer att finnas någon form av service i fastigheten, men vad det kan handla om utarbetas som bäst, säger Djupsjöbacka.

Rykten sprids

Invånarna har uttryckt en oro över att byn kommer att förlora en del service.

- Det finns inga beslut om det, säger Djupsjöbacka.

Däremot har delar av fastigheten dömts ut, och därför har läkarmottagningen nu flyttat till Terjärv.

Kronoby kommun äger fastigheten i Nedervetil, och enligt Djupsjöbacka väntar kommunen på att de som ansvarar för verksamheten, alltså värdkommunen Karleby, meddelar hur de vill ha det.

Efter det fattar Kronoby beslut om investeringar.

- Mötet i Nedervetil var bra, för det har funnits så mycket desinformation och rykten. I vår ska arbetsgrupperna vara klara, och före 2017 ska det vara löst.

Reform minskar närservicen?

Enligt Djupsjöbacka kommer också vårdreformen att innebära förändringar. Om nuvarande förslag går igenom är det osäkert hur mycket närservice kommunen ens får behålla.

- Det kan bli enorma förändringar, 20 procent av servicen i Kronoby ska bort i så fall. Det gäller alla kommuner i landet och all kommundelar i Kronoby. Det finns inga frizoner.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten