Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby går ur Fennovoima

Jan-Erik Frostdahl
Allas blickar på Jan-Erik Frostdahl strax efter omröstningen i fullmäktige. Jan-Erik Frostdahl Bild: YLE/Marcus Lillkvist frostdahl

Nykarleby stad lämnar Fennovoimas kärnkraftssatsning i Pyhäjoki. Beslutet kom efter en lång debatt i fullmäktige - och en omröstning. Jan-Erik Frostdahl, SFP, var närmast bestört efter mötet på torsdag kväll.

- Jag upplever det som ett fruktansvärt dåligt beslut. Det är kortsiktigt och drivet av känslor. Beslutet innehåller ingen ordentlig analys över var vi riktigt står.

Man kastar bort pengar här. Vi har redan satsat 800 000 euro i det här projektet.
Som mångårig ordförande för Nykarleby kraft har Frostdahl drivit på kärnkraftsfrågan och stadens deltagande i Fennovoima. Han var inte beredd på ett tvärstopp av den kaliber som politkerna levererade. Deltagandet röstades ned med siffrorna 16 mot 11.

Du avgår från din plats som ordförande för Nykarleby kraft?

- Jo, det gör jag. Jag kan inte verkställa ett strategi som går emot stadens och bolagets intresse. Man kastar bort pengar här. Vi har redan satsat 800 000 euro i det här projektet, och det är inte enkelt att hitta en köpare till vår andel.

- Vi har haft, som vi har upplevt det, en klar signal från stadsstyrelse och fullmäktige om att det är okej att vi driver projektet vidare. Ett bolag kan ju inte drivas med en ägare som helt plötsligt byter riktning med 180 grader.

Gammal motion ligger bakom

Det var en motion från 2013 som ledde fram till gårdagens omröstning. Motionen kom från KD:s Karl-Erik Vikström. Under debatten var han spänd, men efter omröstningen log han.

Karl-Erik Vikström
Karl-Erik Vikström Karl-Erik Vikström Bild: YLE/Marcus Lillkvist karl-erik vikström
- Jag hade nog kanske inte riktigt vågat tro att det skulle gå så här, säger Vikström.

- Jag tror att det faktiskt var det världspolitiska läget och osäkerheten med det ryska ägandet som som fällde avgörandet.

- Jag hoppas att vi gjorde ett bra och rätt beslut. Jag är väldigt glad över att fullmäktige fick dskutera ärendet och säga sin åsikt. Det är jag riktigt glad över.

Åter till stadsstyrelsen

Ärendet går nu tillbaka till stadsstyrelsen som ska se till att fullmäktiges beslut verkställs.

Nykarleby kraft AB ägs till 100 procent av Nykarleby stad. Ägandet i Fennovoima går genom bolagets andel i Katternö kärnkraft.

Esse Elektro-Kraft AB har tidigare lämnat Fennovoimaprojektet.

Bland de som röstade emot i Nykarleby kan alldeles särskilt nämnas Elli Flén, SFP, fullmäktiges ordförande, som motiverade sitt beslut med det säkerhetspolitiska läget.

Så här röstade fullmäktige:

NEJ till fortsatt satsning: Nanna-Lisa Finskas (SFP), Elli Flén (SFP), Steven Frostdahl (SDP), Fredrik Backlund (SFP), Vald-Erik Granlund (SFP), Anna Sundstén (SFP), Leif Häggblom (C), Leif Kronqvist (SFP), Sören Lawast (SFP), Ulla Linder (SFP), Rita Lindqvist (SFP), Ronny Norrgård (SDP), Ted Saari (SDP), Stefan Sandin (SFP), Albert Vestlin (SFP), Karl-Erik Vikström (KD).

JA till fortsatt satsning: Roy Björkman (SFP), Jan-Erik Frostdahl (SFP), Roger Frostdahl, Jan-Erik Högdahl (SFP), Ronny Ingman (SDP), Thomas Karv (SFP), Bo Kronqvist (SFP), Kenneth Nylund (SFP), Greta Näs (SFP), Maria Palm (SFP), Stefan Sjöberg (SDP).

Läs också:
Kärnkraft splittar Nykarlebystyrelsen

Läs också