Hoppa till huvudinnehåll

Rekordstor folkökning i Sverige - männen snart fler

Bild: Sveriges Radio, Tommy Engman umeå

Sveriges befolkning ökar snabbare än någonsin, framför allt på grund av invandringen. I år ändras för första gången balansen mellan könen.

Under loppet av 2014 växte Sveriges folkmängd med mer än 102 000 personer, visar uppgifter från Statistiska Centralbyrån SCB. Det var första gången i historien som ökningen under ett år passerade hundratusenstrecket. Främsta skälet är den rekordhöga invandringen.

I dag uppgår Sveriges befolkning till 9 747 355 människor.

Under 2014 ökade befolkningen i totalt 248 av Sveriges 290 kommuner. Jämfört med året innan kunde 42 fler kommuner se invånarantalet stiga.

Invandringen gör också att balansen mellan könen håller på att förskjutas till männens fördel. I Sverige, precis som i andra länder, föds det fler pojkar än flickor. Men eftersom kvinnor lever längre, har de genom åren varit i majoritet.

I mars 2015 sker omsvängningen - då kommer Sverige för första gången i historien att ha ett mansöverskott, förutspår SCB. Förklaringen är att de flesta invandrarna till Sverige är män.

 • Knäckebröd på långrostad havre

  Gott och lättbakat knäckebröd.

  Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostad havre, ofta stenmalt. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

 • Tillandsian lever på luft och ljus

  En växt utan rötter som tar fukt ur luften.

  Inom Tillandsia släktet finns en grupp växter som är extremt tåliga. De klarar av att leva utan rötter och den fukt de behöver tar de ur luften.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes