Hoppa till huvudinnehåll

Rekordstor folkökning i Sverige - männen snart fler

Bild: Sveriges Radio, Tommy Engman umeå

Sveriges befolkning ökar snabbare än någonsin, framför allt på grund av invandringen. I år ändras för första gången balansen mellan könen.

Under loppet av 2014 växte Sveriges folkmängd med mer än 102 000 personer, visar uppgifter från Statistiska Centralbyrån SCB. Det var första gången i historien som ökningen under ett år passerade hundratusenstrecket. Främsta skälet är den rekordhöga invandringen.

I dag uppgår Sveriges befolkning till 9 747 355 människor.

Under 2014 ökade befolkningen i totalt 248 av Sveriges 290 kommuner. Jämfört med året innan kunde 42 fler kommuner se invånarantalet stiga.

Invandringen gör också att balansen mellan könen håller på att förskjutas till männens fördel. I Sverige, precis som i andra länder, föds det fler pojkar än flickor. Men eftersom kvinnor lever längre, har de genom åren varit i majoritet.

I mars 2015 sker omsvängningen - då kommer Sverige för första gången i historien att ha ett mansöverskott, förutspår SCB. Förklaringen är att de flesta invandrarna till Sverige är män.

  • Våldtagen 10-åring nekas abort i Indien

    En släkting är gripen för upprepade våldtäkter.

    En 10-årig flicka nekas abort av Högsta domstolen i Indien, rapporterar bland annat BBC. Rätten motiverar beslutet med att flickans graviditet framskridit för långt.

  • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

    Skolan kommer att renoveras under hösten.

    Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes