Hoppa till huvudinnehåll

Sandström och Erlandsson kandidater till Nordiska rådets litteraturpris

Nordiska rådets litteraturpris 2015 kandidater
Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Nordiska rådets litteraturpris 2015 kandidater Bild: Nordiska rådet nordiska rådets litteraturpris 2015

Peter Sandströms roman ”Transparente blanche” är en av Finlands tre, eller rentav fyra, kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Ålands kandidat är Karin Erlandssons debutroman ”Minkriket”.

I dag (19.2) kungjordes kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris år 2015. De nationella bedömningskommittéerna har nominerat följande verk till priset som delas ut i Reykjavik den 27 oktober i samband med Nordiska rådets session.

Finland:

Peter Sandström: Transparente Blanche (roman)

"Peter Sandströms förmåga att fånga osäker ungdomlig förälskelse, likväl som porträtten av romanens mor och far, är tecknade med fina känselspröt och på ett högst personligt sätt. Till exempel beskrivningen av mors åldrande ansikte, ett anlete som hade tagit emot livet och låtit allt sjunka in som en stilla kontemplation, blir till en mjuk hyllning av ett kvinnoliv. Vemod och humor finns också med i porträttet av fadern, som trots att han inte var praktiskt skicklig ändå var en karl som njöt av sitt arbete eftersom han inte var för stolt för att bejaka sin okunskap."

Utdrag ur Mi Wegelius recension av romanen på svenska.yle.fi, läs hela recensionen av romanen.

Hannu Raittila: Terminaali (Terminal) (roman)

Hannu Raitillas roman Terminaali var kandidat till Finlandiapriset år 2013 och tilldelades Runebergspriset 2014 med motiveringen: "Terminaali är en rik och koherent roman där de olika elementen tvinnas samman kring ett nav. Breda globala bågar, mikroskopiska händelser på gräsrotsnivå, fakta och fiktion – allt klistras ihop på ett naturligt sätt."

Åland:

Karin Erlandsson: Minkriket (roman)

"I debutromanen Minkriket skriver Karin Erlandsson om tre generationer minkfarmare: fadern Evert är en optimistisk minkfarmarpionjär i Nykarleby som drivs av idealism och framåtanda som ser minkarna snarare som kassakor än husdjur – om familjen vill ha husdjur bör de skaffa hund, och för att undvika att bli emotionellt engagerade i minkarna bör man inte ge dem namn, anser Evert.

Minkarna ger familjen en ekonomisk trygghet, men till priset av ofrihet och frånvarande fäder/makar. Det är inte bara minkarna som är fångade i sina burar, s.a.s.

En skickligt skriven roman om egenföretagarens och småbrukarens vardag skildrad med underfundig svart humor, lyhördhet och känsla för nyanser." (text: Marit Lindqvist)

Det samiska språkområdet:

Niillas Holmberg: amas amas amasmuvvat (lyrik)

Folkmusikern, poeten, skådespelaren och programledaren Niillas Holmberg är född i Utsjoki.

Sverige:

Therese Bohman: Den andra kvinnan (roman)

Mi Wegelius text om Therese Bohmans bok kan man läsa på webben.

Bruno K. Öijer: Och natten viskade Annabel Lee (lyrik)

Danmark:

Pia Juul: Avuncular. Onkelagtige tekster (lyrik)

Helle Helle: Hvis det er (roman)

Färöarna:

Sólrún Michelsen: Hinumegin er mars (På den anden side er marts, övers. till danska av Kirsten Brix) (roman)

Grönland:

Niviaq Korneliussen: HOMO sapienne (roman)

Norge:

Kristine Næss: Bare et menneske (roman)

Jon Fosse: Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd (roman)

Island:

Jón Kalman Stefánsson: Fiskarnir hafa enga fætur (Fiskarna skall simma vidare) (roman)

Þorsteinn frá Hamri: Skessukatlar (Jättegrytor) (lyrik)

Läs mer om kandidaterna på webbplatsen norden.org.

I fjol tilldelades Kjell Westö Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38.

Nordiska rådets litteraturpris inrättades år 1962, och tilldelas ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk, och det ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav.

Verket kan vara en roman, ett drama, en dikt-, en novell- eller essäsamling eller annat verk. Prissumman är 350 00 danska kronor, dvs. ca 47 000 euro.

Från och med 2013 finns också det separata Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur, och kandidaterna till detta pris kungörs den 1 april.

Den 30 maj kungörs kandidaterna till Nordiska rådets musikpris, i juni offentliggörs de nominerade till Nordisk rådets natur- och miljöpris, och i september får vi veta vilka filmer som är kandidater till Nordiska rådets filmpris

Läs också