Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Vårdreformen inte död

alexander stubb
alexander stubb Bild: Str / Lehtikuva alexander stubb

Statsminister Alexander Stubb (Saml) säger att vårdreformen varken är död eller begraven. Riksdagspartierna är eniga att arbeta vidare med den med målet att få den klar under den här valperioden.

Då ska reformen enligt Stubb följa grundlagen. Partierna är i samförstånd om saken och arbetet inleds på fredag morgon i social- och hälsovårdsutskottet.

Stubb säger att han inte vet om man lyckas, men motiverar varför man inte ger upp.

- Det här är en av de största förändringar vi har gjort i Finlands historia angående social- och hälsovård, och det är hemskt viktigt att vi får det här rätt, säger Stubb.

- Nu har vi jobbat på den här så kallade sote-förnyelsen i fyra år, och nu är vi mycket nära målet och vi jobbar vidare.

Varför så här, att man har vetat att förslaget strider mot grundlagen och ändå försökt få den igenom?

- Därför att lagstiftningsförslag och lagstiftning är alltid mycket svåra att föra vidare. En av de här svårigheterna har haft att göra med grundlagen och nu försöker vi bearbeta den så att den inte är motstridig med grundlagen.

Riksdagens grundlagsutskott meddelade tidigare på torsdagen att lagförslaget om ordnande av social- och hälsovårdstjänster strider mot grundlagen.

Förvaltningen och finansieringen av de planerade social- och hälsovårdsområdena har enligt grundlagsutskottet att göra med problemen.

Läs också:
Grundlagsutskottet: Vårdreformen strider mot grundlagen