Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Radios första utsändning

Alfred Backa i gammal kostym.
Alfred Backa i sin bästa Sven Jerring-kostym. Alfred Backa i gammal kostym. Bild: Alfred Backa alfred backa

Radion är ett gammalt medium. Det är det som är hela poängen med nostalgihumorprogrammet Nittonhundranånting med Alfred Backa. Men hur långt tillbaka i tiden kan man gå? Inte längre än de första utsändningarna, förstås. Sverige var naturligtvis tidigare än Finland, så därför blir det naturligast att hylla dem först, med ett program från 1925.

Det var Sven Jerring som var den första hallåan i Sverige på den tiden. Han hade sedan en lång karriär inom mediet, som hallåa, sportkommentator och underhållare. Det blev därför naturligt att försöka imitera denna gamla rackare, och försöka återskapa hela hans första försök att sända ett program, med klagomål, kändisbesök och skrapig österbottnisk blues.

Övriga "medverkande": Kung Gustav V, Evert Taube, Nils Ferlin och en österrikisk författare.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega