Hoppa till huvudinnehåll

Vasa hovrätt: Anneli Auer oskyldig

Anneli Auer i Vasa hovrätt den 1 september 2014
Anneli Auer i Vasa hovrätt den 1 september 2014 Bild: Lehtikuva / Str anneli auer

Vasa hovrätt anser att den mordåtalade Anneli Auer är oskyldig till mordet på sin man i Ulvsby 2006.

Auer dömdes i Satakunta tingsrätt till livstids fängelse för mordet på sin man hemma i Ulvsby i december 2006. Hovrätten avslutade behandlingen av fallet redan i oktober, och Auer har fått vänta på sin dom sedan dess.

Hovrätten anser att brister i polisens förundersökning inte får vara utslagsgivande till den misstänktas nackdel i ett så här allvarligt fall. Bevisbördan låg enligt hovrätten hos åklagaren och Auer hade ingen skyldighet att lägga fram bevis till stöd för att hon är oskyldig.

Enligt hovrätten kunde det heller inte bevisas att det samtal som Auer ringde in till nödcentralen skulle ha varit bandat i förväg. I samtalet ber Auer upprepade gånger om hjälp, men hon verkar ändå inte vara rädd för sin egen eller barnens skull. Inspelningen från nödsamtalet har inte snappat upp några ljud som tyder på att en kamp skulle ha pågått.

Rätten bedömer ändå att det är en stark indikation på att Auer är oskyldig att hon inte skyndar sig för att avbryta samtalet. Skulle Auer ha planerat en iscensättning av mordet, skulle hon enligt rätten inte ha uppfört sig så tålmodigt under nödsamtalet.

Barnens berättelser inte trovärdiga

Både fallet i sig, och bevisningen mot Auer, har väckt många frågor under processens gång. Auers 15-årige son vägrade vittna i hovrätten.

Den tekniska bevisningen från mordplatsen stämde inte överens med vittnesmålen från Auers minderåriga barn. Mycket tyder på att någon annan person kan ha utfört mordet.

Rätten litar inte på Auers barns beskrivningar av mordnatten. Till exempel Auers äldsta dotters berättelser kan enligt rätten inte stämma, vilket kan förklaras av den upprörande situationen. Rätten ansåg inte heller att det är sannolikt att Auers nödsamtal skapat ett falskt minne från kvällen hos dottern.

Dottern har från första början hävdat att hon såg en utomstående anfallare lämna lägenheten via terassdörren.

Rätten ifrågasatte också de yngre barnens beskrivningar av natten.

Advokat: Skadeståndskraven kan stiga till de högsta i Finland

Åklagaren är överraskad över hovrättens beslut, och överväger att föra fallet vidare till Högsta domstolen.

Anneli Auers försvarsadvokat Juha Manner sade efter att domen meddelats att han är mycket nöjd. Manner träffade sin huvudman i Åbo fängelse efter att hovrätten meddelat sitt beslut.

Manner säger att han gratulerade Auer och att de kramade varandra. Enligt Manner visade Auers miner hur hon reagerade på beslutet, som hon hade fått veta innan deras möte.

Anneli Auers advokat Juha Manner.
Auers advokat Juha Manner var lättad. Anneli Auers advokat Juha Manner. åbo fängelse

Juha Manner säger att den planerade skadeståndsersättningen kan stiga till det högsta som någonsin krävts i Finland.

- Vi har diskuterat skadestånd redan tidigare, och förberedelser pågår. I Finland har man aldrig krävt större summor än de som vi kommer att kräva i det här fallet, säger Manner.

Enligt Manner var det tyngsta i hela rättsprocessen att han ansåg att bevismaterialet inte på något sätt räckte för en dom, men ändå har flera domar kommit under resans lopp.

Manner tackar domarna för deras beslut.

- Domarna som ansåg att Auer var oskyldig gjorde sitt jobb såsom de bör. Då det inte finns bevis, så finns det inte, oberoende vilken åsikt man har, sade Manner.

Auer kommer att bli villkorligt frigiven i sommar, om hon beter sig exemplariskt i fängelset.

Hon sitter för tillfället av ett 7,5 år långt fängelsestraff för sexualbrott. Eftersom hon avtjänar sitt första fängelsestraff sitter hon bara av hälften av domen.

En process utan motstycke

Den långa och märkligt snåriga rättsprocessen började våren 2009 då Anneli Auer häktades, misstänkt för mordet på sin man. Polisen hade då i över två års tid spanat förgäves efter svartklädda misstänkta män och röda bilar i närheten av mordplatsen.

Misstänkta dna-spår hade visat sig tillhöra en av polisens egna utredare.

Några månader senare uppgav polisen att Auer hade erkänt, men uppgifterna tillbakavisades av Auer och hennes advokat.

Auer dömdes till livstids fängelse i Satakunta tingsrätt redan år 2010, men de tre domarna var oense. Domen föll med rösterna 2 - 1.

I Vasa hovrätt året därpå blev det en friande dom, då bevisen mot Auer ansågs otillräckliga.

Fängelse för sexualbrott

Processen tog en ny överraskande vändning hösten 2011 då Auer häktades misstänkt för grova vålds- och sexualbrott. Auer dömdes till 7,5 års ovillkorligt fängelse, ett straff som hon nu avtjänar i fängelset i Åbo. Också Auers dåvarande pojkvän dömdes till 10 års fängelse.

Högsta domstolen beslöt kort därpå att skicka mordutredningen tillbaka till tingsrätten, då åklagaren sade sig ha funnit nya bevis mot Auer.

Tingsrättens dom i december 2013 löd återigen på livstids fängelse, med rösterna 2 mot 1. Reservanten ansåg att det kunde ha funnits en annan tänkbar gärningsman på platsen vid tidpunkten för mordet.

Tingsrättens dom byggde främst på teknisk bevisning, inspelade samtal till nödcentralen och vittnesmål från Anneli Auers två barn, som var 7 och 9 år gamla vid tidpunkten för mordet.

Anneli Auer ansåg själv att polisen hade agerat lagstridigt under förundersökningen, men polisens agerande utreddes aldrig.

I en intervju för Yle sommaren 2014 försäkrade Auer att hon är oskyldig.

Läs också:
Professor Kimmo Nuotio: En mycket välgjord rättsprocess

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes