Hoppa till huvudinnehåll

Åbo förnyar sitt stadsvapen

Åbo stads nya vapen syns på en pylon i åstranden
Åbo stads nya vapen syns på en pylon vid åstranden. Åbo stads nya vapen syns på en pylon i åstranden Bild: Åbo stad åbo stads nya vapen

Åbo tar i bruk en ny version av stadsvapnet. Den nya versionen av stadsvapnet kommer att användas av alla stadens enheter i fortsättningen. Samtidigt kommer staden att avstå från alla de olika logotyper som har varit i användning.

Staden ska också använda det historiska kronvapnet i all sin kommunikation och marknadsföring. Åbo stadsvapen kan hittas på ett medeltidssigill från år 1309.

Åbo stadsvapen på en flagga.
Det gamla vapnet skiljer sig inte så mycket från det nya. Åbo stadsvapen på en flagga. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo,åbo vapen

Bokstaven A i gotisk form tolkas vanligen som begynnelsebokstaven i stadens latinska namn Aboa. Liljan är en figur som ofta använts i vapen, och den symboliserar också jungfru Maria åt vilken Åbo domkyrka är helgad.

Den nya versionen av stadsvapnet har skapats av reklambyrån Satumaa i Åbo. Logotypen kommer att finnas i en svart och vit version samt en turkosblå version.

Åbo stad förnyar också sitt visuella utseende på andra sätt. Stadens webbplats kommer att förnyas under året och staden kommer också att satsa på att förbättra sina digitala tjänster. Det här arbetet har kostat allt som allt 40 000 euro, meddelar staden.

Beslut i frågan fattas i stadsstyrelsen på måndag.

Läs också