Hoppa till huvudinnehåll

Äggsamlaren döms till villkorligt fängelse

Förberedande behandling i tingsrätten kring fallet med äggsamlaren från Närpes.
Den dömde mannen till höger med advokaten vid sin sida. Arkivbild från tingsrätten i Vasa. Förberedande behandling i tingsrätten kring fallet med äggsamlaren från Närpes. Bild: YLE/Marcus Lillkvist ägg,äggsamlaren

Närpesbon som samlat på sig flera tusen ägg döms till ett års villkorligt fängelse. Dessutom ska han betala 250 000 euro i skadestånd och ge upp största delen av sin samling.

Den 30-årige mannen döms för flera fall av naturskyddsbrott. Det gäller det egna samlandet under åren 2003 till 2011 och det olagliga innehavet av ägg vid tidpunkten för razzian i hans hem hösten 2011.

Är det realistiskt? Ska det vara så här?
Dessutom döms han för naturskyddsbrott gällande införsel av ägg från utlandet utan tillstånd. Det skedde också under perioden 2003-2011.

Till slut döms han också för skjutvapenförseelse eftersom han hade förvarat ett gevär felaktigt i sitt hem.

Mildare än åtalet

Domen är en mildring av de krav som åklagaren hade, och mildringen gäller samtliga punkter. Åklagarens krav var ett och ett halvt års villkorlig dom - inte ett år. Vidare krävde åklagaren att hela samlingen på närmare 9 000 ägg skulle tillfalla staten - inte bara drygt 5 000 ägg som domen blev - samt att Närpesbon skulle ersätta staten med närmare 700 000 euro.

Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa.
Kenneth Peth tillsammans med vittnet Eirik Granqvist. Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist eirik granqvist
- Visst är 250 000 euro också mycket pengar, konstaterar äggsamlarens advokat Kenneth Peth.

- Finland är unikt ur ett europeiskt perspektiv eftersom vi har en förteckning där miljöministeriet har fastställt hur stor ersättningen ska vara per ägg om de tas från naturen utan lov, säger Peth.

- Det gör ju att man får både en straffpåföljd - staten tar ägget - och dessutom ska man betala för dem. Är det nu då realistiskt och ska det vara så här?

Finland är unikt ur ett europeiskt perspektiv
Det är nu klart att han dömdes för det egna samlandet, men hur ställer ni er till att han också till en del dömdes för innehav av ägg som han inte har samlat in själv?

- Jag har svårt att uttala mig om det. Vi behöver sätta oss ned under nästa vecka och riktigt fundera på den frågan.

Staten tar stolpskorna

Staten tar inte enbart över största delen av äggsamlingen utan förverkar också de beslagtagna brottsredskapen, till exempel utrustningen för trädklättring och insamling av äggen.

Den villkorliga fängelsedomen är ettårig med en två år lång prövotid.

30-åringen måste också ersätta staten för bevisningskostnaderna, totalt 2 350 euro.

Artikeln uppdaterad med ljudklipp 21.2.2015 klockan 15:43.

Läs också:
Äggrättegång trots oklarheter
Tre års arbete med äggrättegång
Slutplädering i äggrättegången

Läs också