Ekologisk odling skiljer sig från konventionell odling på så sätt att man inte tillför några kemiskt tillverkade preparat.
Genom att endast tillföra organiskt material som t.ex stall- och kreatursgödsel eller kompost strävar man till ett naturligt kretslopp. Man kan också tillföra andra preparat som benmjöl, blodmjöl, algextrakt o.dyl.
En av utmaningarna inom ekologisk odling är att uppnå rätt balans mellan olika näringsämnen. I konventionell odling är det lättare att kontrollera näringstillförseln och balansen mellan olika näringsämnen kan lättare korrigeras.
Den största utmaningen i ekologisk odling är bekämpningen av ohyra och växtsjukdomar. Det gäller att tänka efter och vara påhittig, men med en god planering lyckas man nog.
Att tänka på:
- Växtföljden är viktig, odla inte flera år samma växt på ett ställe utan rotera växterna. Rita upp en karta på ditt trädgårdsland och planera växtföljden.
- Välj gamla beprövade sorter som lämpar sig för vårt klimat.
- Använd ekologiska frön.
- Köp rena, certifierade plantor.
- Känn din jord. Välj växter som lämpar sig bäst för din jord och klimatet i din trädgård.
- Samodling. Plantera in växter som skadeinsekterna skyr, såsom tagetes, vitlök o.dyl. Blommande växter drar också till sig insekter som samtidigt bekämpar oönskad ohyra.
- Lär dig känna igen insekterna i din trädgård. Det finns både önskade och oönskade insekter. Blomfluga, jordlöpare, nyckelpiga, näbbstinkfly och stinkslända är nyttodjur som äter bladlöss, snigelägg och bladloppor.
- Mekanisk bekämpning. Följ med dagligen hur växterna mår och plocka bort oönskade insekter och angripna bald och växtdelar.
- Täckduk och insektnät. Täckduken fungerar bra från sådd tills växterna vuxit till sig men i längden trycker den ned växtligheten. Insektnätet skyddar mot insekter och har en bättre förmåga att släppa igenom både ljus och vatten än fiberduken och finns att få med olika stora maskor.
- Använd välbeprövade knep som att duscha med kallt vatten, såpblanding, nässelvatten, pudra med aska osv... det finns otaliga husmansknep att ta till!
- Följ dagligen med vad som händer i ditt trädgårdsland.

Ekologisk odling har många fördelar. Du får en slutprodukt som är ren, utan tillförda kemikalier.
Genom att odla ekologiskt gör du också hela vårt ekosystem en tjänst. Mångfalden ökar i naturen och utrotningshotade insekter och växtarter får bättre levnadsförhållanden.