Hoppa till huvudinnehåll

Eriksson: "Vi kommer att överraska i sommar"

Carljohan Eriksson, målvakt, HIFK
Carljohan Eriksson är ny målvakt i Helsingfors IFK. Carljohan Eriksson, målvakt, HIFK carljohan eriksson

I december ändrade utgångsläget för fotbollsmålvakten Carljohan Eriksson då han bytte segermaskinen HJK mot liganykomlingen Helsingfors IFK. Eriksson räknar ändå med att IFK kommer att överraska många i årets fotbollsliga.

Den 19-åriga målvakten Carljohan Eriksson bytte HJK mot IFK efter att under 2014 ha fått spela sex ligamatcher med de finska mästarna.

– Det har varit riktigt trevlig, jag har blivit bra mottagen i laget och kommit in i truppen på ett bra sätt. Jag har inget att klaga på, säger Eriksson till Yle Sporten.

I och med bytet från HJK till IFK gick Eriksson från Mika Lehkosuos mångfaldiga finska mästarlag till en av sommarens stora utmanare i form av Jani Honkavaaras Helsingfors IFK. Eriksson har bara gott att säga om sin nya chef.

– Jag tycker att ”Honsu” är en bra tränare som diskuterar mycket med spelarna. Han håller sig nära spelarna och är väldigt insatt i laget. Jag tycker det är ett bra sätt att dirigera laget, då han har läget hela tiden under kontroll.

Smälla på hårt, anfalla snabbt

Under Honkavaaras ledning tog IFK mot alla odds klivet upp från division ett till ligan. Rent fotbollsmässigt menar Eriksson att rödtröjorna i sommar går mer framåt i banan än vad folk tror.

– Han vill att vi skall spela en snabb anfallsmässig fotboll även om han är väldigt mån om att säga att vi är ett defensivt lag med en defensiv spelstil. Det kan vara lite svårt att se när man kommer och tittar på våra matcher, men vi tycker om att smälla på hårt och anfalla snabbt. Det är vår stora styrka.

År 2014 betydde stora saker för Eriksson när han fick spela uppvisningsmatch mot Barcelona och även smaka på hetluften i Europa League. I IFK förväntas han ha en aktiv roll i lagets speluppbyggnad.

Carljohan Eriksson
Eriksson mot Barcelona. Carljohan Eriksson Bild: Yle/ Tomi Hänninen carljohan eriksson

– För mig innebär vår spelstil att jag måste hänga med i spelet hela tiden, och kan inte stå under ribban och vila. Jag måste spela aktivt och öppna snabbt och bra med fötter och händer. Kraven är höga, men jag är van med det från ifjol.

Fjolåret avslutades för Erikssons del med ett finskt mästerskap och i december blev det klart med övergången till IFK.

Tippas till botten, siktar mot toppen

Övergången innebär samtidigt att han byter ut en segermaskin mot ett stort, resultatmässigt frågetecken.

– Jag tror att vi ha goda chanser att överraska väldigt många i årets serie. Det är många som tippar oss bland de tre sista lagen, men det skulle vara en stor besvikelse både för mig och för laget. Vi har höga förväntningar på oss själva och vi jobbar hårt för att nå våra mål.

IFK inleder säsongen på hemmaplan om knappt två månader då VPS från Vasa kommer på besök till Helsingfors. Vinterträningen har varvats med ligacupmatcher och fokus i lagets arbete har legat på att skapa samhörighet.

– Just nu jobbar vi mest med att lära känna varandra. Truppen måste bli samspelt och komma överrens och efter det börjar vi koncentrera oss med på vår spelstil och idén bakom det hela. Ideologin är kanske det viktigaste just nu, sen börjar vi jobba med mer konkreta saker som hörnor och anfall och dylikt.

Halvproffsigheten inget problem

Helsingfors IFK går in för sin debutsäsong i fotbollsligan med en halvprofessionell organisation där en stor del av spelarna antingen arbetar eller studerar vid sidan av fotbollsspelandet.

Skillnaden mellan Erikssons förra och nuvarande arbetsgivare må vara stor, men den 191 centimeter långe målvakten ser inga problem med upplägget.

– Jag tror det påverkar ganska lite. Alla spelare är nog med på det här till 100 procent. Det har fungerat riktigt bra och alla har kommit på plats när de kan. Många jobbar extra före träningar och efter träningar, så det påverkar nog inte. Kvällsträningarna är de viktigaste när alla är på plats. På morgonträningarna jobbar vi med individuellt för att stärka våra personliga egenskaper.

Eriksson är med på ett hör i tisdagens Sportmagasinet, som sänds i Yle Fem klockan 21.00. Programmet fokuserar långt på tränarna Mika Lehkosuo och Jani Honkavaara.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport