Hoppa till huvudinnehåll

Mamma, det här är vad du gjorde med mig

Kristin Amparo
Kristin Amparo var arton när hon fick det första erbjudandet från ett skivbolag. Det dröjde länge innan hon kände att det var dags att tacka ja. Kristin Amparo Bild: Yle/Petter Sandelin kristin amparo

Kristin Amparo tävlar i svenska Melodifestivalen under veckoslutet. För oss berättar hon om att vara adopterad, låten hon skrev till sin mamma och mötet som förändrade hennes liv.

Under veckoslutet tävlar Kristin Amparo med låten I see you i de svenska melodifestivaluttagningarna. Hon fick sitt första erbjudande av ett skivbolag redan i tonåren. Då tackade hon nej.

- Jag var arton när jag fick mina första erbjudanden från skivbolag. Jag har väntat med det här tills jag kände att jag var redo som person. Jag känner mycket folk i branschen och jag har sett hur hårt det tär på dem. Jag vill vara harmonisk och lugn innan. När jag möter media nu vet jag redan vem jag är, säger Kristin Amparo.

Hon kände att skivbolagen inte hade någon aning om vem hon var när de kontaktade henne första gången. Hon visste inte ens själv vem hon var. Hur skulle de då tillsammans kunna presentera en bild av artisten Kristin Amparo? Det kändes inte rätt.

Till historien hör att Kristin Amparo är adopterad. Den stora vändpunkten i livet kom när hon reste till Colombia för att hitta sina rötter. Före det kändes allt osäkert, hon var beredd att när som helst lämna Sverige om hon fick kontakt med sin familj. Hon var inte beredd att skriva på ett skivkontrakt.

- Jag hittade min familj och åkte. Det handlade om att få ordning på det som hände först i livet. Att det inte bara är en blank sida med frågetecken.

Kristin Amparo intervjuas av Kjell Simosas på skivbolaget
Kjell Simosas träffar Kristin Amparo på skivbolaget. Kristin Amparo intervjuas av Kjell Simosas på skivbolaget Bild: Yle/Petter Sandelin kristin amparo
Föll en bit på plats?

- Ja.

Med sig på resan hade hon en låt som också finns på den EP hon kommer att släppa efter Melodifestivalen. Låten heter Deep Wounds Bleed.

- Det är en låt som jag skrivit till min mamma. Jag hade med mig en demo till henne och sa att hon måste lyssna på den. Det här är vad hon har gjort med mig.

Under en lång tid var låten väldigt känslig för Kristin.

- Jag har inte kunnat sjunga den live. Den gör för ont.

Också melodifestivallåten I see you är ett resultat av mötet.

- Den handlar om förlåtelse. Det var väl det jag var med om när jag träffade min famlj. Min mamma berättade att så här var det och bad om förlåtelse. Låten heter I see you. Den är nästan som ett brev som är skrivet från en vän till en annan. Den är väldigt enkel.

När Kristin Amparo släpper sin EP finns låten hon skrev innan hon träffat sin mamma med på skivan.

Nu är jag så himla redo för att dela med mig av den. Alla adopterade kanske inte känner så här, men jag kände så. Jag tror att många kommer att kunna förhålla sig till den. Förstå.

Kristin tävlar i Melodifestivalen under veckoslutet. I väntan på EP:n kan man t.ex. lyssna på hennes mest kända gästspel.