Hoppa till huvudinnehåll

Nylander: "Håll visionen och dialogen levande"

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander säger att dialogen måste hållas vid liv. Mikaela Nylander Bild: YLE/Stefan Härus mikaela nylander

De östnyländska kommunerna kan inte pusta ut bara för att social- och hälsovårdsreformen gick på grund. Det konstaterar Mikaela Nylander (SFP) - riksdagsledamot och stadsfullmäktigeordförande i Borgå.

Nylander sitter också i grundlagsutskottet - det vill säga det utskott som igår konstaterade att reformen strider mot grundlagen.

Eftersom målet ändå är att få till stånd en reform, kommer riksdagens social- och hälsovårdsutskott att försöka arbeta fram en ny modell innan riksdagsvalet i april.

Ingen vet ännu hur den modellen kan tänkas se ut, men Nylander menar att det finns skäl för de östnyländska kommunerna att förbereda sig på allt.

- Det är viktigt att vi nu går vidare och förbereder oss för kommande modeller och att försvara Borgå sjukhus oberoende av vilka framtida modeller man kunde tänka sig, säger Nylander. Den politiska samstämmighet vi har uppnått kring bevarandet av Borgå sjukhus behöver vi hålla vid liv - likaså den politiska viljan, säger Nylander.

Kan då de östnyländska kommunerna göra sina positioner starkare i detta vacuum som nu råder?

- Jag tror att det är viktigt att hålla dialogen mellan kommunerna vid liv och se till att vi har en vision av vad det är vi vill. Det vi vill är ju till exempel det att Östnyland ska vara ett produktionsområde, en helhet som tillsammans kan producera sjukvårdsservice, säger Nylander.

Oberoende av vad regionen gör och kommer fram till, kommer regionen Östnyland naturligtvis att vara beroende av den modell som senare föreslås och blir verklighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland