Hoppa till huvudinnehåll

Och kondisen blir bara sämre

Skidskor i skidor.
Skidskor i skidor. Bild: YLE/Patric Westerlund skidlöpning,skidning,skidor,skidor allmänt,skidskor,skidsport

Vi diskuterade ämnet i senaste Eftersnack. Här finns hela programmet:

Så här usel har inte kondisen varit ... någonsin. Ungefär så kan man sammanfatta larmet från försvarsmakten som menar att uthålligheten för dem som rycker in visar på alarmerande siffror. År 1975 började man föra statistik och årets resultat är sämre än någonsin gällande allmän kondition.

När det gäller coopertestet - att löpa så långt man kan på tolv minuter - får vi i år det näst sämsta resultatet. I år sprangs i medeltal 2433 meter mot 2650 meter år 1975. Det är en större förändring än det låter, eftersom man redan genom att promenera raskt kommer relativt långt och därmed inte drar ner medeltalet så radikalt.

Men, säger Jarmo Viskari vid försvarsmakten, numera finns det beväringar som ger upp promenerandet efter 400 meter. Det är inte bara orken, det är också motivationen som saknas.

Samtidigt rapporterar Institutet för hälsa och välfärd om eländig fysisk kondition också hos äldre vuxna. Ska man tro rapporteringen verkar det gå åt fanders med finländarna.

Sportlovet erbjuder inte heller för södra Finland någon tröst: snöbristen stoppar skidandet och hurtiga äventyr i pulkabacken.

Och ändå: Går man ut i parkerna i Finlands städer ser man otaliga löpare, gymmen verkar fulla, tidningarna hetsar till motion motion och åter motion.

Så ser vi nu en tudelning? De friska och duktiga versus De slöa och motivationslösa?

I fredagens Eftersnack ska vi spinna vidare kring problematiken. Så delta i vår enkät och tyck till, så tar vi över stafettpinnen efter det.

Till vilken kondisgrupp hör du?

Till de duktiga
57% (85 röster)
Det varierar
30% (45 röster)
Till de slöare
13% (19 röster)
Antal avgivna röster: 149

Radio Vega fre kl. 15.03, repris kl. 22.15.
Podden klar på Arenan fredag vid 17-tiden.
På grund av sjukdom görs tyvärr ingen bildversion av veckans Eftersnack. Därmed streamas inte heller sändningen. Radioversionen och podden som vanligt (se nedan).

 • Laborant fyller hinkar med flytande kväve, ser ut som skum eller vit ånga, i ett laboratorium.

  Omdebatterad personalförmån i Sverige: Frys ner dina äggceller

  Arbetstagare får generösa skatteavdrag för äggcellsfrysning.

  Att frysa ner äggceller blir vanligare i Sverige, där många arbetsgivare erbjuder det som personalförmån, genom generösa skatteavdrag. Det kan vara en räddning för många som vill få barn efter 40, men frågan är både omdebatterad och känslig.

 • Plånbok med FPA-kort och en sedel.

  Kring hälften av de berättigade har ansökt om pensionsstöd

  Långtidsarbetslösa som är över 60 år kan ansöka.

  I början av maj kunde man för första gången ansöka om pensionsstöd. Nästan hälften av de över 60 år gamla personer som har rätt till pensionsstöd har ansökt om stödet, uppger Folkpensionsanstalten.

 • En spång leder över en mossa i Västerby friluftsområde.

  Din # kan locka folk till Västnyland

  Vandringsleder är ett trumfkort för Västnyland.

  Du ser en spång gjord av lärkträd som löper över en mosse. Du ser ett vackert berg som vågorna slår mot. En fågelholk är fastsatt i en tall. Allt det här tar du bilder på och delar på sociala medier. Då hjälper du din egen hemort med marknadsföringen och det kan leda till flera invånare i Västnyland.