Hoppa till huvudinnehåll

Och kondisen blir bara sämre

Skidskor i skidor.
Skidskor i skidor. Bild: YLE/Patric Westerlund skidlöpning,skidning,skidor,skidor allmänt,skidskor,skidsport

Vi diskuterade ämnet i senaste Eftersnack. Här finns hela programmet:

Så här usel har inte kondisen varit ... någonsin. Ungefär så kan man sammanfatta larmet från försvarsmakten som menar att uthålligheten för dem som rycker in visar på alarmerande siffror. År 1975 började man föra statistik och årets resultat är sämre än någonsin gällande allmän kondition.

När det gäller coopertestet - att löpa så långt man kan på tolv minuter - får vi i år det näst sämsta resultatet. I år sprangs i medeltal 2433 meter mot 2650 meter år 1975. Det är en större förändring än det låter, eftersom man redan genom att promenera raskt kommer relativt långt och därmed inte drar ner medeltalet så radikalt.

Men, säger Jarmo Viskari vid försvarsmakten, numera finns det beväringar som ger upp promenerandet efter 400 meter. Det är inte bara orken, det är också motivationen som saknas.

Samtidigt rapporterar Institutet för hälsa och välfärd om eländig fysisk kondition också hos äldre vuxna. Ska man tro rapporteringen verkar det gå åt fanders med finländarna.

Sportlovet erbjuder inte heller för södra Finland någon tröst: snöbristen stoppar skidandet och hurtiga äventyr i pulkabacken.

Och ändå: Går man ut i parkerna i Finlands städer ser man otaliga löpare, gymmen verkar fulla, tidningarna hetsar till motion motion och åter motion.

Så ser vi nu en tudelning? De friska och duktiga versus De slöa och motivationslösa?

I fredagens Eftersnack ska vi spinna vidare kring problematiken. Så delta i vår enkät och tyck till, så tar vi över stafettpinnen efter det.

Till vilken kondisgrupp hör du?

Till de duktiga
57% (85 röster)
Det varierar
30% (45 röster)
Till de slöare
13% (19 röster)
Antal avgivna röster: 149

Radio Vega fre kl. 15.03, repris kl. 22.15.
Podden klar på Arenan fredag vid 17-tiden.
På grund av sjukdom görs tyvärr ingen bildversion av veckans Eftersnack. Därmed streamas inte heller sändningen. Radioversionen och podden som vanligt (se nedan).

 • Konfiskerat elfenben i Kina har förstörts.

  Nytt hopp för elefanter: Priset på elfenben har rasat i Kina

  Orsaken är bland annat Kinas förbud mot elfenbenshandel.

  Priset på elfenben har sjunkit drastiskt i Kina, efter att landet meddelade att det ämnar förbjuda elfenbenshandel. Det rapporterar organisationen Save the Elephants. Priset har på några år sjunkit från nästan 2 000 euro till knappa 700 euro per kilo.

 • Val

  Hangöborna förtidsröstade flitigast i Västnyland

  Sjundeåborna röstade minst i förväg.

  På onsdagen (29.3) körde förtidsröstningen inför kommunalvalet igång. Enligt Justitieministeriets uppgifter klockan 21 röstade Hangöborna flitigast i förväg av västnylänningarna.

 • Skarv i sitt bo, Vasa skärgård

  "Vi är ganska maktlösa inför skarven"

  Gerby-Västervik skärgårdsförening vill mota bort skarven.

  Inte bara yrkesfiskarna räds skarvens framfart. Den är också ett hot mot stugägare, paddlare och båtfolk säger Mats Söderlund, ordförande för Gerby-Västervik skärgårdsförening.