Hoppa till huvudinnehåll

Rysk konvoj på väg mot Debaltseve

Nästan 2 500 ukrainska soldater har lämnat Debaltseve.
Nästan 2 500 ukrainska soldater har lämnat Debaltseve. Nästan 2 500 ukrainska soldater har lämnat Debaltseve. Bild: AFP / Lehtikuva debaltseve

En rysk konvoj är på väg mot den ukrainska staden Debaltseve som intogs av separatister den här veckan.

Nyhetsbyrån Tass uppger att konvojen med humanitära förnödenheter har skickats iväg av det ryska katastrofministeriet.

Konvojen har inte ännu nått den ukrainska gränsen och som i tidigare fall har den inte inspekterats av oberoende observatörer.

Nästan 2 500 ukrainska soldater har lämnat Debaltseve men det finns ett okänt antal civila kvar som lider brist på mat och vatten.

FN:s flyktingskommisariat tror att det finns flera tusen civila som gömmer sig i källare i Debaltseve.

Enligt en regeringstalesman i Kiev har största delen av staden förstörts, och den strategiska trafikknutpunkten existerar inte längre på samma sätt som tidigare.

Den ukrainska armén uppger att 13 soldater stupade och 150 sårades under striderna som pågick i tre veckor. Det saknas fortfarande 82 soldater, och 90 soldater har tagits till fånga av separatister.

Det verkliga antalet döda är sannolikt betydligt större, säger ukrainska soldater som retirerade under onsdagen och torsdagen.

OSSE: Separatister bryter mot eldupphöret

Separatisterna bröt mot avtalet om eldupphör på flera olika orter under torsdagen, uppger Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Brott mot eldupphöret förekommer fortfarande i Debaltseve, rapporterar OSSE vars observatörer inte kan röra sig fritt i staden.

I östra Ukrainas största stad Donetsk förekom det intensiv artillerield, och norr om Luhansk avfyrade separatisterna 28 Grad-raketer medan regeringsstyrkor besköts 40 gånger med artilleri.

USA har för sin del registrerat 250 brott mot det senaste avtalet om eldupphör och landets utrikesministerium kräver att separatisterna omedelbart upphör med alla våldshandlingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes