Hoppa till huvudinnehåll

Mathantverk blev till företag i Korsnäs

Folk på marknad i Korsnäs byagård
Under lördagen ordnades en matmarknad i Korsnäs kyrkby. Matmarknaden har blivit ett stående inslag under projekttiden för Lokalt center för mathantverk. Folk på marknad i Korsnäs byagård Bild: Privat/Helena Höglund-Rusk korsnäs lokal

I ett och ett halvt års tid har projektet Mathantverk pågått i Korsnäs. Resultatet är fem nya företagare och man hoppas på ännu fler för projektet tar ändå inte slut här.

För ett och ett halvt år sedan startades två projekt inriktade på företag parallallet i Korsnäs. Det ena, Korsnäs i framtiden startades sedan en undersökning visat att företagare vill ha hjälp och stöd med olika myndighetsfrågor.

Det andra, Lokalt center för mathantverk är precis det som namnet syftar på. Mat av lokala råvaror som säljs på matmarknader och andra tillställningar.

- Det är svårt att säga åt någon att starta ett företag, vårt mål var att visa att det går att vara företagare i Korsnäs, säger ordförande Jan-Erik Ravals i Korsnäs företagarförening.

Mat och underhållning på mässor

Företagarprojektet har gått under Yrkesakademin i Österbottens (YA) ledning. Tillsammans med projektet Mathantverk har man besökt flera olika mässor och marknader och underhållit med Korsnäs företagarcafé.

- Det har visat sig vara ett lyckat drag. Vi har bland annat varit med på Konstens natt och stormässan i Vasa och fått mycket uppmärksamhet för vårt företagarcafé, säger Ravals.

Korsnäs företagarcafé avtackades. Tre personer sitter och fyra står bakom, de har hållit i trådarna för projektet.
De avtackades för projekten. Nedre raden Sofia Mitts-Björklbom, Helena Höglund Rusk och Camilla Backlin-Björkqvist. Övre raden Sven-Erik Bernas, Rigmor Grangärd, Göran Östberg och Jan-Erik Ravals.. Korsnäs företagarcafé avtackades. Tre personer sitter och fyra står bakom, de har hållit i trådarna för projektet. Bild: Privat/Helena Höglund-Rusk sofia mitts-björkblom

Vid årskiftet gick projekttiden ut men det slutar inte här. Företagarprojektet har utmynnat i en webbsida med namnet företagarcafé i Korsnäs och mathantverket fortsätter.

- Vi ville att det skulle utmynna i något som kunde fortsätta även framöver. De matmarknader vi ordnat i kyrkbyn har varit lyckade. Dels har vi velat att Korsnäsbor ska använda lokala matprodukter men också att personer utanför kommunen ska pröva på mat från Korsnäs, säger Ravals.

De som säljer produkter på matmarknaden har tillverkat allt från yllestrumpor till müsli.

Under lördagens matmarknad i Korsnäs kyrkby avtackades de som hållit i trådarna för projektet. Sofia Mitts-Björkblom och Göran Östberg från YA har hållit i trådarna för Korsnäs i framtiden. Helena Höglund-Rusk är projektledare för Lokalt center för mathantverk.

Läs också:
Mathantverk vill vara motvikt
Korsnäsföretagare erövrar Närpes

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten