Hoppa till huvudinnehåll

Ny kvartersbiograf öppnar i Arabiastranden

kino tapiola,
På Kino Tapiola i Hagalund är man glada över att det kommer en ny biograf specialiserad på art house-filmer som ett komplement till Finnkinos utbud kino tapiola, Bild: Antti Kangassalo kino tapiola

På Kino Sheryl visar man både storfavoriter och alternativa art house-filmer. Det går bra för de fristående förortsbiograferna i Hagalund, Grankulla och Kyrkslätt trots Finnkinos dominans på marknaden.

På lördag öppnar Kino Sheryl, en ny biograf vid Arabiastranden. Kino Sheryl kommer att visa både storfavoriter och alternativa art house-filmer.

Biografen har 300 stolar och är utrustad med både filmprojektor och digital projektor. Det är konststuderandenas förening Tokyo vid Aalto-universitetet som driver biografen.

Juhani Styrman och Ilmari Arnkil på Kino Sheryl
På Kino Sheryl kan man visa både digitala och analoga filmer. Juhani Styrman och Ilmari Arnkil saknar ett utbud av art house-filmer i Helsingfors. Juhani Styrman och Ilmari Arnkil på Kino Sheryl Bild: Vesa Marttinen kino sheryl

Kino Tapiola välkomnar nykomlingen

På Kino Tapiola i Hagalund är man glada över att det kommer en ny biograf specialiserad på art house-filmer som ett komplement till Finnkinos utbud.

- Finnkino behöver mer konkurrens och om det öppnar en ny biograf i Arabiastranden hotar det inte oss, säger biografchefen Hannele Pellinen.

Ungdomarna gillar att flockas i stora multiplexbiografer som Finnkino, men här i vår jazziga lounge trivs de inte.

På Kino Tapiola gick fjolåret bra. Perioden januari–mars slog man alla tiders besöksrekord.

Biografen är specialiserad på europeiska filmer och art house-filmer, och majoriteten av besökarna 45 år och uppåt. Många är ortsbor.

- Hagalundborna ha vant sig vid att konsumera bra film och uppskattar vår gamla kulturinstitution. När metron är klar hoppas vi få fler besökare också längre ifrån. Ungdomarna gillar att flockas i stora multiplexbiografer som Finnkino, men här i vår jazziga lounge trivs de inte, säger hon.

Kino Tapiola känner ändå av hotet från Finnkino men lyckas göra vinst genom att hyra ut salongen till företag och föreningar de dagar salongen annars skulle stå tom.

Kino Tapiola
Hagalundborna ha vant sig att konsumera bra film och uppskattar vår gamla kulturinstitution. När metron är klar hoppas vi få fler besökare också längre ifrån, säger biografchefen Hannele Pellinen. Kino Tapiola Bild: Antti Kangassalo kino tapiola

Kino Kirkkonummi lockar barn och äldre

Också på Kino Kirkkunummi var fjolåret ett bra år. Filmerna Hallonbåtsflyktingen och Mielensäpahoittaja drog många besökare till biosalongen.

- Till vissa visningar kommer det två besökare, andra gånger femtio. Våra besökare är främst pensionärer och föräldrar med sina barn. Vårt trumfkort är att man kan komma hit fem minuter innan filmen börjar utan att boka biljetter på förhand, säger Jarmo Reijonen på Kino Kirkkonummi.

Många finlandssvenskar besöker biografen som ofta visar svenska filmer och barnfilmer dubbade till svenska. Men ungdomarna lyser med sin frånvaro.

- Ungdomarna åker oftast till de större biograferna där det också finns andra aktiviteter, säger Reijonen.

Biografen som har varit i Reijonens familjs ägo i elva år har 112 stolar och visar filmer sex dagar i veckan.

Bio Grani firar 30 år

Bio Grani som drivs av äkta paret Orvokki och Arne Lohman firar 30-årsjubileum nästa vecka. De hoppas att studentföreningen Tokyo, som öppnar Kino Sheryl, orkar med allt ståhej.

- Det är mycket jobb att driva en egen biograf, man ska göra allt själv. Men bra har det gått, annars hade vi inte hållit på så här länge, säger Orvokki Lohman som kommer från en äkta biografsläkt.

Lohman säger att biografens framgångskoncept är en god kundservice, bra ljudsystem och en välförsedd kiosk. Bio Grani visar i stort sett samma filmer som Finnkino och har lyckats visa alla premiärer de har velat. De visar också många barnfilmer dubbade till svenska.

- Hit kommer folk i alla åldrar, också ungdomar. Vi har en härlig publik, säger Orvokki Lohman.