Hoppa till huvudinnehåll

Törnrosasömnen fortsätter i Hattula

Gammalt hus
Gammalt hus Bild: Yle/Mikael Kokkola hattula

Öde och förfallet. Förtrollande och magiskt. En egen undangömd värld lockar ett stenkast från idyllen i Gamla stan. Det går att se på det gamla industriområdet i Hattula, Borgå, på många olika sätt.

Ett grådisigt lugn råder vid den gamla järnvägstationen och bangården. Tätt intill ligger isen våt och tung över Borgå å. Det är här som miljön sakta förändras. Från det vackra och omvårdade till en halvurban ödebyggd.

Grafitti
Grafitti Bild: Yle/Mikael Kokkola hattula

Området norrut längs med Gamla Tavastehusvägen gömmer mer eller mindre fallfärdiga industrihallar och byggnader. Bilvrak och bråte finns lite överallt. Så har det länge sett ut. Hattula är Borgås bakgård.

Stadsplaneringschef Eero Löytönen suckar djupt då Hattula kommer på tal.

– Med gamla industriområdet händer nog ingenting de närmaste fem åren, säger Löytönen, och det är en fras jag redan har sagt ett antal gånger.

barack
barack Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

– Vårt mål är att snygga upp området, men samtidigt är det inte särskilt realistiskt att kräva stora investeringar av fastighetsägarna då allt ändå kommer att rivas.

Stora visioner

Först gäller det för Borgå stad att göra en ny stadsplan för Hattula. En internationell arkitekttävling som avgjordes för fem år sedan anger riktlinjerna. Här finns plats för omkring 3 000 invånare.

– Vi vill se småskalig trähusbebyggelse på området: tätare bebyggelse närmare stationsområdet och villaområden vid ån närmare motorvägen.

För tillfället ligger staden lågt med stadsplanearbetet. Att bygga ut en stad tar sin tid på grund av lågkonjunkturen.

– Först måste vi bli klara med Västra åstranden och Skaftkärr. Sen får vi se, säger Eero Löytönen.

Bakgården får frodas i fred.

Läs också