Hoppa till huvudinnehåll

Världens äldsta statschef firar 91 år

Robert Mugabe förbereder sig för att tal inför den Afrikanska Unionen.
Robert Mugabe förbereder sig för att tal inför den Afrikanska Unionen, som han är ordförande för. Robert Mugabe förbereder sig för att tal inför den Afrikanska Unionen. Bild: EPA/SOLAN KOLLI afrikanska unionen

Zimbabwes president Robert Mugabe, världens äldsta statsöverhuvud, fyller 91 år på lördagen.

- Jag är mycket glad över att ha uppnått den här åldern och glad över att Gud har tagit hand om mig, sade Mugabe då södra Afrikas samarbetsorgansiation Southern African Development Community (SADC) möttes i Pretoria tidigare.

Mugabe har sagt att han kommer att leda Zimbabwe tills han fyller 100 år och verkar enligt allt att döma vara på god väg att uppnå det löftet.

- Om hans målsättning är att leda Zimbabwe, bli Zimbabwes långvariga kung och en hjälte på kontinenten, oberoende vad som händer landet, då har han nog lyckats, säger Richard Dowden, direktör för Royal African Society i London till nyhetsbyrån AFP.

Dowden tillägger att Mugabe inte verkar oroad över att landet är ruinerat och leds av personer Dowden beskriver som "tjuvar som kallar sig ministrar".

Mugabe har under senare år setts allt mer sällan vid allmänna tillfällen i sitt hemland. Förra veckan skapade presidenten ändå rubriker och diskussion på sociala medier då han straffade 27 av hans säkerhetsvakter efter att han snubblade på en röd matta på Harare flygplats.

EU ger första biståndet sedan 2002

Då Robert Mugabe tog över makten i Zimbabwe 1980 sågs han som en hjälte i kampen mot den vita minoritetstyret i dåvarande Rhodesia.

Efter flera misslyckade reformer inom jordbruket, en korrumperad politisk ledning och år av internationella sanktioner är Zimbabwe i dag ett land där befolkningen dagligen kämpar med fattigdom, enorm inflation och osäkerhet.

På fredagen förnyade EU sina sanktioner mot landet i ytterligare ett år. Sanktionerna innefattar bland annat frysta tillgångar och reseförbud både för Mugabe och hans fru.

EU gick in för sanktioner mot landet år 2002 efter att Mugabe och hans parti ZANU-PF anklagades för valfusk och brott mot mänskliga rättigheter. Sanktionerna har luckrats upp under åren för att uppmuntra reformer i landet.

Den här veckan betalade EU för första gången sedan år 2002 ut ett bistånd på 234 miljoner euro.

Elefanter slaktas för födelsedagsfest

Mugabes födelsedagsfestligheter går av stapeln lördagen den 28 februari och de har redan fått hård kritik.

Festen som beräknas kosta en miljon dollar ordnas på ett av landets finaste hotell vid den populära turistsevärdheten Victoriafallen. Enligt förhandsuppgifter ska två elefanter slaktas för festen.

Det största oppositionspartet Movement for Democratic Change (MDC) har uppmanat att pengarna istället borde användas för att rusta upp fallfärdiga skolor och sjukhus.

Läs också:
Mugabe leder Afrikanska Unionen
Robert Mugabe bäddar för sin fru

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes