Hoppa till huvudinnehåll

Kål städar kroppen inifrån

Alexandra De Paoli bland grönkål
Örtexpert Alexandra De Paoli bland grönkål. Alexandra De Paoli bland grönkål Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström potagere

Kålväxterna har fått en renässans efter att länge ha betraktats som fattigmansmat. Framför allt grönkålen vördas numera bland raw food- och råsaftanhängare för sitt häpnadsväckande näringsinnehåll.

Jag har alltid älskat kål av alla sorter: Vitkål fräst med lök och grönsaksbuljong tills den är len och söt i smaken, grönkålschips, ångkokt broccoli med soja och sesamfrön, brysselkål med smör, ugnsrostad kålrot, färsk kålrabbi…

Tiden då kål betraktades som fattigmansmat är förbi och kålen har hittat in i de finaste köken.

Nyttigt svavel renar kroppen

Den kål vi odlar nu härstammar från vildkål som växer i sydvästra Europa. Man började odla den under tidig stenålder, och till Norden kom kålen under järnåldern.

Än idag har vi vild strandkål längs kusterna, men den är sällsynt och fridlyst.

Kål innehåller mycket vitaminer och mineraler, men det kanske mest intressanta är svavelföreningarna som är ansvariga för den karaktäristiska doften av kokt kål. Svavlet binder sig till slaggämnen i kroppen och gör dem vattenlösliga så att de kan transporteras ut.

Kål hjälper levern att rensa ut gifter, motverkar onormal celldelning och bekämpar led- och ögonsjukdomar. I rödkål finns antioxidanten antocyanin som motverkar demenssjukdomar. Kål ger också ett bra tillskott av kalcium, särskilt om man mjölksyrar den.

Rödkål skördas.
Rödkål skördas. Rödkål skördas. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Grönkål är nyttigast

Kungen av kål är grönkål som innehåller samma saker som annan kål, men också en rejäl dos betakarotener och klorofyll, som båda är kraftfulla antioxidanter.

Grönkål är en av våra mest näringsrika grönsaker och ger ett bra försvar mot förkylningar och virus. Den är antiinflammatorisk och minskar risken för astmaatacker och ledvärk.

Den stärker benstommen och motverkar effekten av ett stillasittande vinterliv. Den skyddar ögonen vid kyla och fibrerna stabiliserar blodsockret.

Grönkål är antioxidativ och utrensande och kan vara till stor hjälp för rökare som ofta har svårt att ta upp A-vitamin.

Råsaft för hjältar

Jag kör grönkål i råsaftcentrifugen och får en knallgrön juice som smakar ganska mycket som gräs. Men märkligt nog är den där smaken rent begärlig, åtminstone för mig, och jag kan ibland sätta i mig en hel liter ren grönkålsjuice på en gång.

För den som inte finner grönkålsjuicen riktigt så begärlig kan man blanda den med gurka, äpple, citron, selleri, päron, broccoli, persiljestjälkar, spenat eller andra gröna grönsaker. Har du ett knippe rödbetsblast kan det gärna åka med, eftersom blasten faktiskt är den nyttigaste delen av rödbetan och riktigt god.

Jag blandar grönkål i smoothien, gör grönkålschips, fräser den med lök, har den i grytor och soppor och är så glad att den klarar sig ute i trädgårdslandet ända fram till jul.

Se recepten för grön råsaft med grönkål och grönkålssmoothie med nötsmör.

ett glas smoothie och en luktärt
Grönkålssmoothie med nötsmör. ett glas smoothie och en luktärt Bild: Svenska Yle luktärt

Väderspänning av kål

Jo, det är sant. Man får gaser i magen av kål.

Det beror på att kål innehåller en hel del kolhydrater som kroppen inte kan ta upp. Tarmbakterierna jäser kolhydraterna för att få ut näringen, och det är den processen som ger upphov till gaser.

Ett bra tips är att alltid tillaga kålen, eftersom den ger mindre gaser då. Skulle magen ändå svälla upp kan man tugga på en nypa fänkålsfrön, så släpper väderspänningen.

Näringsinnehåll

Vitkål - A, B1, B2, B6, C, K, folat, kalcium, magnesium, mangan, kalium, fibrer, omega 3, protein

Grönkål - A, B6, C, E, K, betakaroten, klorofyll, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, omega 3, fibrer, svavel, lutein, zeaxantin

Blomkål - B5, B6, C, folat, mangan, fibrer, omega 3, glukosinolater
Blomkål stödjer levern och är utrensande och avgiftande. Glukosinolaterna ger bränsle och stödjer levern i avgiftningen.

Broccoli - A, B6, C, E, K, folat, magnesium, fosfor, kalium, fibrer, surforafan
Broccoli skyddar mot magsår genom att döda skadliga bakterier, stödjer kroppens avgiftningsprocesser och stärker cellernas motståndskraft med ämnet surforafan.

Brysselkål - B1, B2, B6, C, E, K, betakaroten, folat, kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, fibrer, omega 3, protein, glukosinolater, fenoler
Brysselkål stärker immunförsvaret, bekämpar sjukdomar och är bra för hyn.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik

    Ät hela fisken!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.