Hoppa till huvudinnehåll

Kål städar kroppen inifrån

Alexandra De Paoli bland grönkål
Örtexpert Alexandra De Paoli bland grönkål. Alexandra De Paoli bland grönkål Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström potagere

Kålväxterna har fått en renässans efter att länge ha betraktats som fattigmansmat. Framför allt grönkålen vördas numera bland raw food- och råsaftanhängare för sitt häpnadsväckande näringsinnehåll.

Jag har alltid älskat kål av alla sorter: Vitkål fräst med lök och grönsaksbuljong tills den är len och söt i smaken, grönkålschips, ångkokt broccoli med soja och sesamfrön, brysselkål med smör, ugnsrostad kålrot, färsk kålrabbi…

Tiden då kål betraktades som fattigmansmat är förbi och kålen har hittat in i de finaste köken.

Nyttigt svavel renar kroppen

Den kål vi odlar nu härstammar från vildkål som växer i sydvästra Europa. Man började odla den under tidig stenålder, och till Norden kom kålen under järnåldern.

Än idag har vi vild strandkål längs kusterna, men den är sällsynt och fridlyst.

Kål innehåller mycket vitaminer och mineraler, men det kanske mest intressanta är svavelföreningarna som är ansvariga för den karaktäristiska doften av kokt kål. Svavlet binder sig till slaggämnen i kroppen och gör dem vattenlösliga så att de kan transporteras ut.

Kål ger också ett bra tillskott av kalcium, särskilt om man mjölksyrar den.

Spetskålhuvud skördas.
Violett spetskål, Brassica oleracea, `Kalibos` skördas. Spetskålhuvud skördas. Bild: Yle/Trädgården på Strömsö Kål,Kål,trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdsodling,Skörd,Spetskål,Kålsläktet,trädgården på strömsö

Grönkål är nyttigast

Kungen av kål är grönkål som innehåller samma saker som annan kål, men också en rejäl dos betakarotener och klorofyll, som båda är kraftfulla antioxidanter.

Grönkål är en av våra mest näringsrika grönsaker och ger ett bra försvar mot förkylningar och virus. Den är antiinflammatorisk och kan lindra ledvärk. Den stärker också benstommen och motverkar den negativa effekten av ett stillasittande vinterliv.

Grönkål är antioxidativ och utrensande och kan vara till stor hjälp för rökare som ofta har svårt att ta upp A-vitamin.

Råsaft för hjältar

Jag kör grönkål i råsaftcentrifugen och får en knallgrön juice som smakar ganska mycket som gräs. Men märkligt nog är den där smaken rent begärlig, åtminstone för mig, och jag kan ibland sätta i mig en hel liter ren grönkålsjuice på en gång.

För den som inte finner grönkålsjuicen riktigt så begärlig kan man blanda den med gurka, äpple, citron, selleri, päron, broccoli, persiljestjälkar, spenat eller andra gröna grönsaker. Har du ett knippe rödbetsblast kan det gärna åka med, eftersom blasten faktiskt är den nyttigaste delen av rödbetan och riktigt god.

Jag blandar grönkål i smoothien, gör grönkålschips, fräser den med lök, har den i grytor och soppor och är så glad att den klarar sig ute i trädgårdslandet ända fram till jul.

Se recepten för grön råsaft med grönkål och grönkålssmoothie med nötsmör.

ett glas smoothie och en luktärt
Grönkålssmoothie med nötsmör. ett glas smoothie och en luktärt Bild: Svenska Yle luktärt

Väderspänning av kål

Jo, det är sant. Man får gaser i magen av kål.

Det beror på att kål innehåller en hel del kolhydrater som kroppen inte kan ta upp. Tarmbakterierna jäser kolhydraterna för att få ut näringen, och det är den processen som ger upphov till gaser.

Ett bra tips är att alltid tillaga kålen, eftersom den ger mindre gaser då. Skulle magen ändå svälla upp kan man tugga på en nypa fänkålsfrön, så släpper väderspänningen.

Näringsinnehåll

Vitkål - A, B1, B2, B6, C, K, folat, kalcium, magnesium, mangan, kalium, fibrer, omega 3, protein

Grönkål - A, B6, C, E, K, betakaroten, klorofyll, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, omega 3, fibrer, svavel, lutein, zeaxantin

Blomkål - B5, B6, C, folat, mangan, fibrer, omega 3, glukosinolater

Broccoli - A, B6, C, E, K, folat, magnesium, fosfor, kalium, fibrer, surforafan

Brysselkål - B1, B2, B6, C, E, K, betakaroten, folat, kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, fibrer, omega 3, protein, glukosinolater, fenoler

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.