Hoppa till huvudinnehåll

Skydda din kålodling med nät - ekologiskt och effektivare än gift

kålodling
Forskare Anne Nissinen, redaktör Elisabeth Morney och forskare Terhi Suojala-Ahlfors vid kålodlingarna i Pikis. kålodling Bild: Svenska Yle odling,Kål,trädgårdsskötsel (arbete),Strömsö (tv-program),trädgården på strömsö

Kålen älskas av skrottar och småkryp under sommarens alla månader. Genast vid vårsådden kommer jordloppor och skinnbaggar. Sen kommer små och stora kålflugor i olika generationer och flyger ända in i augusti. Kålen hör till de växter i trädgårdstäppan som är mest utsatt för skadeinsekter.

Hur man skyddar sig mot de här skadeinsekterna undersöks på Naturresursinstitutet i Pikis utanför Åbo. Här undersöks växtskydd både i växthus och på friland, och hur man gödslar och förvarar grönsaker och bär på bästa sätt.

Det bästa sättet att skydda kålväxterna mot skadedjur har visat sig vara ett ekologiskt sätt – med skyddsnät. Skadeinsekterna blir ofta resistenta mot gifter som sprutas på plantorna, så därför har olika skyddsnät utvecklats som skydd för växterna.

Det är viktigt att maskorna är tillräckligt små. Det är också viktigt att kanten på skyddsnätet grävs ner i marken så att inga kryp kan komma in, säger Anne Nissinen som är expert på bekämpning av skadedjur.

Mot ogräs kan man skydda växterna med olika täckdukar. Forskaren Terhi Suojala-Ahlfors som har specialiserat sig på grönsaksodling berättar att det experimenteras med olika material, till exempel med biologiskt nedbrytbara, som man inte behöver ta bort till hösten eftersom de förmultnar i landet. Ett annat material på kommande är en pappersliknande täckduk som är behandlat så att det inte genast ska förmultna.

Orsaken till att man använder mörka färger är att myllans temperatur ska höjas vilket förlänger växtperioden. Svart plast fungerar bra mellan jordgubbsplantor, men en risk är att jordens temperatur kan höjas för mycket. Då solen lyser kan det bli upp till 60 grader under plasten.

Ett knep som fungerar för hemmabruk är att då man klippt gräsmattan sätta överblivet gräs i trädgårdsgångarna. Men då får man se upp ifall det är en regnig och varm sommar så att inte sniglar börjar trivas om förhållanden blir för gynnsamma.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.