Hoppa till huvudinnehåll

Åke Grandell brann för jazz, visor och folkmusik

Åke Grandell var den finlandssvenska musikens grand old man. Hans största musikaliska intressen var folkmusik, visor och jazz.

Folkmusiken låg kanske Åke Grandells hjärta närmast. Grandell spelade basfiol i Halsbrytarna, det spelmanslag han grundade år 1973. I låten och programmet Sju steg från Borgå från 1979 får den pinfärska gruppen Halsbrytarna uppträda. Den skämtsamma redaktören försöker få reda på namnets ursprung. Åke Grandell vill inte ta äran åt sig, utan skyller på gruppmedlemmen Curre Strengell. "Halsbrytarna är att namn man minns", säger Åke. Men det betyder inte att man bryter av basfiolens hals efter spelande. Och till de skämten stämmer man upp i en polka och barnen dansar glatt.

I Musikskafferiet från 1985 sjunger Åke Grandell tillsammans med Sinikka Sokka och en barnkör från Kronohagens lågstadium.

Åke Grandell skrev också vis- och sångtexter och verkade som skivproducent. Han gav ut närmare 160 finlandssvenska skivor på sitt skivbolag. I Söndagsöppet från 1988 får vi höra en mollbetonad och melankolisk låt, Hösten den har kommit, som Åke Grandell skrivit tillsammans med Curre Boucht. Efter låten diskuterar Boucht och Grandell med bl.a. Carita Holmström, Inge-Britt Åkerblom och Levi Ulfvens om vad finlandssvensk musik är. Och hur ser den finlandssvenska musikens framtid ut? Hur skall det gå då Rundradion bara spelar engelskspråkigt skvalmusik, frågar man sig.

Grandell var verksam vid Rundradion från 1967 till sin pensionering 2001, men fortsatte efter det att arbeta som frilans. Han gjorde musikprogram framför allt med inriktning på visor, folkmusik och jazz. Ännu 2013 var Åke Grandell vid full vigör och berättar i Min Morgon om den jazzfestival han har grundat.

Ringdanser med Halsbrytarna

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.