Hoppa till huvudinnehåll

HNS tar över ansvaret för terminalvården

Terhohemmet ligger i Norra Haga. Bild: Pekka Sipilä/Yle vård i livets slutskede

Tidigare har kommunerna själva fått bestämma över vem som har rätt till terminalvård på Terhohemmet. Nu ska alla i huvudstadsregionen ändå ha samma möjligheter att få vård i slutskedet av livet, då ansvaret centraliseras till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS).

HNS styrelse tog beslutet på sitt möte på måndag. I praktiken innebär det att det från och med mars är det palliativa centrumet vid HUCS cancerklinik som beslutar om vem som är berättigad till terminalvård på Terhohemmet.

Terhohemmet

  • Terhohemmet är ett vårdhem för personer i livets slutskede.
  • Syftet med terminalvården är att göra livskvaliteten så bra som möjligt, så att patienten skulle vara fri från smärtor.
  • Det är främst patienter med svår cancer som vårdas på Terhohemmet under deras sista veckor i livet.
  • Verksamheten finansieras av Terhostiftelsen och bakom den står Finlands cancerförbund och södra Finlands cancerförbund.
  • Ingen annan erbjuder motsvarande vård i Nyland.

Tidigare har kommunerna själva fått välja vem som erbjuds vård på hemmet, och verksamheten har finansierats genom separata årliga anslag.

Terhohemmets chef, överläkare Juha Hänninen, är nöjd över att HNS tar över ansvaret, men har svårt att säga vad det kommer att betyda för Terhohemmet.

- Det återstår att se. I praktiken betyder det att vi får betalningsförbindelser av alla kommuner inom HUCS-området, i framtiden kanske också hela HNS, säger Hänninen.

Sjukvårdsområdet HUCS består av Esbo, Helsingfors, Grankulla, Kervo, Kyrkslätt och Vanda.

Slut på de finansiella problemen?

Terhoshemmet har tampats med ekonomiska problem under det senaste året, då kommunera skärpt kraven för rätten till terminalvård på hemmet.

Bland annat Helsingfors beslöt ifjol att skära ned på sitt anslag till Terhohemmet med 200 000 euro. Istället grundade staden en egen terminalvårdsenhet i Storkärrs sjukhus för patienter som inte behöver så avancerad vård.

Hänninen hoppas att hemmets finansiering nu är löst även på längre sikt.

- Jag kan inte riktigt säga hur det kommer att påverka oss, men i princip borde beslutet betyda att människor från kommunerna i HUCS-området ska få komma till Terho, säger Hänninen.

Det här gäller ändå enbart dem som är i behov av krävande specialvård. Kommunerna ansvarar fortfarande själva för vanlig terminalvård.

Terminalvården beräknas kosta 1,77 miljoner euro för HNS i år.

Läs också:
Anslagen till Terhohemmet minskar

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen