Hoppa till huvudinnehåll

"Jag hade totalt glömt bort att vi hade sportlov"

Berit Svens, Ann-Maj Miemois och Bengt Miemois
Berit Svens, Ann-Maj Miemois och Bengt Miemois (från vänster) minns hur det var förr. Berit Svens, Ann-Maj Miemois och Bengt Miemois Bild: Rebecca Hannén ann-maj miemois och bengt miemois

Sportlovet firas vecka 9 i Österbotten och då passar många på att åka på skidsemester eller resa utomlands. Officiellt infördes sportlovet i Finland år 1933, men hur minns egentligen den äldre generationen den här tiden?

Den frågan ställer vi till Vöråborna Berit Svens och Bengt Miemos.

- Att vi hade sportlov över huvud taget är något jag totalt har glömt bort, säger Berit Svens. Jag tycker att ingen minns det. Det enda man kommer ihåg är att man var ute och skidade på fritiden.

Bengt Miemois instämmer, inte heller han minns egentligen att han skulle ha haft sportlov.

- Antagligen fanns det, men det var inga märkvärdiga saker. Eftersom man inte reste någonstans, lade man inte det på minnet, säger han. Men fastlagstisdagen däremot är något som alla minns. Då samlades folket kring brasor av halm och dylikt.

Hade ni egna skidor?

- Nej, jag hade inga egna skidor, säger Berit Svens, jag använde min brors och de var inte så häva heller för det var ju träskidor. Man satte dem i varmt vatten och så böjde man dem. Men när det var vått och blött blev de ju raka igen! Och så måste man böja dem på nytt.

Hos familjen Miemois rådde det inte brist på skidor.

- Ett par skidor skulle man ha hur länge som helst. Det var fråga om fem till åtta år, ända tills man växte ur dem.

Ungarna fixade backen själv

Bengt Miemois nämner även att Vörå alltid har varit en skidkommun.

- Det ordnades skidtävlingar stort sett varje söndag, eller varannan. Jag kommer ihåg att jag har varit på skidtävlingar i nästan alla byar i Vörå. Då fick man ju förstås ta sig till tävlingar på cykel eller så fick man skjuts med någon.

- Skidtraditionen är stark ännu idag, inflikar Berit Svens, här finns ju ett fint skidcentrum.

Nuförtiden ordnas det även en hel del organiserad verksamhet för barn, exempelvis i form av idrottsklubbar. Hade ni det på samma sätt förr?

- Nej, vi fick ordna allting själv. Byns ungar samlades och åkte sparkkälke - de som inte hade skidor - och på fastlagstisdagen till exempel samlades vi runt en slängkälke och åkte runt, runt på isen.

Har ni några andra bra minnen från den här tiden?

- Jag minns att jag hade byggt en hoppbacke, alldeles själv, och jag tyckte den var jättehög. Man föll för det mesta då man for ner, men ibland stod man. Som äldre har jag besökt den där backen och den var inte alls så stor som man upplevde den då, skrattar Berit Svens.

Avslutningsvis, tycker ni att vi har det bättre eller sämre nuförtiden?

-Svårt att säga, det finns bättre saker men det finns ju sämre också, säger hon.

Rebbeca Hannén, Vörå samgymnasium
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten