Hoppa till huvudinnehåll

Nisse, 95, åker slalom varje vecka

Strax efter sin 95-årsdag åkte Nisse Eklundh som vanligt slalom i Swinghill. Han har varit aktiv i Fjällskidarklubben-37 ända sedan 1938 och var med om att öppna backen i Noux.

Tidiga veckoslutsmorgnar går det att se en riktig slalomveteran i Swinghill. Nisse Eklundh tycker om att skida i frid och ro när det inte finns för många andra i backen. Han lockades med i Fjällskidarklubben-37 av en studiekamrat när han gick i Hanken och har varit aktiv sedan dess.

Efter kriget satsade klubben på en egen backe i Noux. Mark köptes och träden röjdes bort år 1948. I början fanns det ingen skidlift, det gällde att trampa upp. Den första liften kom i början av 1950-talet.

- Men det var ju inte någon lift utan det var bara ett rep. Man höll i det där repet och så åkte man upp.

På 1960-talet använde slalomåkarna krokar och liftbälten för att åka upp i Nouxbacken.

- Det var redan fint då när man hade bälten. I början hade man bara repet att hålla i, men sedan fick man krokar som man satt på vajern. Sedan hittade man på att ha ett bälte som man hade den där kroken fast i med ett rep.

Lyssna på klippet för att höra om farorna med längdåkning, och hurdana skidor som användes i backen på 1960-talet:

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen