Hoppa till huvudinnehåll

På jakt efter det ryska imperiet

Rurikdynastin
Rurikdynastin Bild: Rurikexpo rurikdynastin

I Ryssland har historia blivit ett allt viktigare redskap för att uppbåda en patriotism bland medborgarna. Just nu turnerar en stor, statligt sponsrad utställning i landet om den medeltida Rurikdynastin.

Utställningen om Rurikdynastin har väckt stort intresse i Ryssland. Hittills har över 300 000 personer sett den.

Direkt då man kommer in i mässcentret i S:t Petersburg möts man av en mäktig affisch där hela Rurikdynastin är samlad. Det är trångt framför affischen då alla vill låta sig fotograferas framför den.

Rurik bjöds in 862 för att styra ett kaotiskt område

Det var år 862 som östslaverna bjöd in Rurik för att styra det kaotiska området. Rurik var en varjag - en vikingatida skandinav - som tillsammans med sina bröder grundade Kievriket, den första slaviska staten.

Om man bråkar tillräckligt länge med oss ryssar är slutresultatet en stormakt. - Guiden Anton Kosych

Den rysk-ortodoxa kyrkan är en av huvudarrangörerna och det märks.

Framför affischen finns en ikon, bredvid står en präst. Också alla guider är studerande från prästseminariet.

Utställningens största och mest imponerande sal handlar inte om varjagen Rurik, utan om munken Sergij av Radonezjski. Här ligger folk på golvet och tittar upp mot ett välvt himmelstak där olika bilder projiceras.

– Det beror på att Radonezjski lyckades förena alla medeltida furstar under Moskvas ledning, förklarar guiden Anton Kosych.

Men budskapet är också uppenbart: På den tiden var kyrkan den drivande kraften i statens utveckling

Historia kan utnyttjas i politiska syften

Utställningen betonar även Rurikdynastin som den familj som erövrade och samlade ihop all så kallad rysk mark. Nåt som är aktuellt även för dagens Ryssland.

– Ingen kunde föreställa sig för 20 eller 30 år sedan att historia, flera hundra år gammal historia, kan utnyttjas i politiska syften, säger Aleksandr Mjasnikov, som är utställningens ansvarige historiker. Ett fenomen som plötsligt såg till att skilja åt ukrainare och ryssar som etniskt är identiska. Det enda som skiljer oss åt är historia.

En av arrangörernas käpphästar är att det enda som kan förena människor är en likadan syn på historia.

– Man måste förstå sin historia, säger Mjasnikov. Om du förlorar dina rötter förlorar du förmågan att adekvat hantera dagens situation.

Från kyrkans håll är det arkimandriten Tihon som håller i trådarna. Tihon leder kyrkans kulturutskott och i rysk media lyfts han ofta fram som president Putins biktfar.

– Erfarenheten visar att människor inte förenas av territorium, ekonomi, språk, religion, kultur eller familj, skriver Tihon i pressmeddelandet. Folk som har allt detta gemensamt strider trots allt mot varandra. Det enda som förenar är en likadan syn på historia.

En bild av ett mäktigt gemensamt land

Arrangörerna vill inte enbart öka intresset för det egna landets historia. Man vill också försöka uppbåda en patriotism bland publiken.

– Trots att besökaren inte tar in all information drabbas man av en upplevelse om vilket mäktigt land vi en gång bodde i och i vilket mäktigt land vi bor i nu. Och det är viktigt, säger Oleg som besöker utställningen för fjärde gången.

– Det mest intressanta är inte ens det material som presenteras, utan de människor som besöker utställningen. Här möts olika generationer, från krigsveteraner till barn, och det är fantastiskt att se att vi alla har det här gemensamt, menar Olga som är här tillsammans med sin mormor.

Den ryska staten har satsat stora pengar på den här multimediala utställningen, och fler liknande är på väg. Projektet är helt enkelt ett försök att stoppa den historieförfalskning som många ryska politiker och historiker anser ha drabbat Ryssland, och särskilt när det gäller Moskvas relation till Kiev.

Novaja Rossija - det område där separatisterna nu krigar

– År 1921 får Lenin plötsligt för sig att koppla samman Lillryssland - det vill säga Ukraina - med Nya Ryssland, säger Mjasnikov. Det var ett område som många européer inte vet nåt om och där en hårdför ukrainisering pågick fram till 1937.

Novaja Rossija (Nya Ryssland) är en historisk term från 1760–talet för det område i södra Ukraina där separatisterna nu krigar. Både termen och området förlorade sin betydelse under 1900-talet, men ifjol återuppväckte president Putin det hela i ett tal där även han förundrade sig över varför sovjetmakten gav området till Ukraina.

Den här utställningen är också skicklig på att övertyga publiken om de båda ländernas långa gemensamma historia och Moskvas så kallade legitima intressen i Ukraina.

Utställningen har också kritiserats av samma orsaker, för att den ger en alltför ensidig och konservativ bild av Rysslands historia.

"Suspekta europeiska historiker"

Arrangörerna har ansträngt sig för att göra utställningen så aktuell som möjligt - något som ibland ger den komiska drag.

Här finns en plansch om ”Den europeiska pressens första informationskrig”, ett krig som handlar om tsar Ivan den förskräcklige.

– Tsarens mörka sidor har överdrivits av suspekta europeiska historiker, menar guiden Anton. De skriver att han mördade 700 000 människor när han intog Pskov och Novgorod när det bodde bara 60 000 i städerna. Samtida europeiska härskare var inga änglar precis. Titta bara på Spaniens Filip II eller Englands Oliver Cromwell.

Enligt arrangörerna smutskastade Europa tsaren med elaka flygblad där både han och landet beskrevs som barbariska. Dessutom införde Europa ekonomiska sanktioner. Allt på grund av tsarens försök att komma fram till Östersjön under Livländska kriget på 1550-talet.

– Dessutom slog tsaren aldrig ihjäl sin son, hävdar Anton. Sonen dog av kvicksilverförgiftning.

I den sista salen berättar guiden Anton om hur Rurikdynastin dör ut med Fjodor I år 1598 och hur den stora oredan inleds.

– Moskvariket tynar bort, säger han, men uppstår som Ryssland och senare som det ryska tsarriket. Sedan får vi en annan mäktig stat i ryska Sovjetunionen. All historia upprepar sig ständigt, så ifall det finns problem i Ryssland är det ett säkert tecken på att vi snart kommer att leva i en mäktig stat.

"All historia upprepar sig ständigt"

Vid utgången, när alla andra i gruppen har försvunnit, frågar jag guiden om han kunde förklara det där sista påståendet.

– Antingen vill ryssarna själva förgöra staten, eller så vill någon utomstående göra det, säger Anton Kosych. Hur som helst slutar sånt alltid i ett imperium. Alltså om man bråkar tillräckligt länge med oss ryssar är slutresultatet en stormakt.

– Efter att det mäktiga sovjetväldet kraschade upplevde vi ryssar en eländig period där vi fick börja om från noll. Nu lever vi i en ny rysk stat som också den vill bli mäktig, därför att det finns i våra gener.

– En historiker sade en gång att ryssarna antingen kan vara mäktiga eller inga alls, och att vara inga alls har vi redan prövat. Nu är det dags att bli mäktig, avslutar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes