Hoppa till huvudinnehåll

Skandalbanken HSBC:s vd gömde själv miljoner

HSBC:s huvudkontor
HSBC:s huvudkontor Bild: EPA/YM YIK hsbc

Skandalen kring jättebanken HSBC växer. Nu visar det sig att också bankens vd hade gömt några miljoner på konton i Schweiz.

Nyheten att HSBC:s filial i Schweiz hade hjälpt rika att undvika skatter och tvätta pengar ledde till stora rubriker tidigare i år.

Läckta dokument från perioden 2005-2007 beskrev hur HSBC var delaktigt i skattefusk och aggressiv skatteplanering. Dessutom hade banken erbjudit tjänster åt brottslingar, narkotikasmugglare och diktatorers vänner och familjer.

Bankens nuvarande vd Stuart Gulliver har öppet tagit avstånd från den schweiziska filialens verksamhet.

Nu avslöjar den brittiska tidningen The Guardian att också Gulliver själv hade gömt närmare sju miljoner euro på hemliga konton i Schweiz.

Pengarna hade flyttats dit via ett bolag som är registrerat i Panama. På det sättet kunde Gulliver undvika att betala skatt i Storbritannien. HSCB har bekräftat att Gulliver har schweiziska bankkonton.

Pinsamt för vd:n

Gulliver har i praktiken inte begått något brott men avslöjandena kommer vid en känslig tidpunkt eftersom bankens verksamhet är under lupp.

Det är också pinsamt eftersom Gulliver själv har skrivit under en annons där han uppriktigt bad om ursäkt och förklarade att den standard banken arbetar efter inte var helt genomförd i den schweiziska verksamheten. Annonsen publicerades i tre brittiska dagstidningar.

En representant för Gulliver säger att de schweiziska kontona användes för Gullivers bonusar från banken när han jobbade i Hong Kong. Representanten har inte svarat på varför kontona ägdes via bolag som var registrerade i skatteparadiset Panama.

HSBC backade på Londonbörsen under måndagsmorgonen efter att den redovisat ett svagare fjärdekvartal än väntat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes