Hoppa till huvudinnehåll

"Banta statens utgifter med 5 miljarder"

Risto E. J. Penttilä
Centralhandelskammarens vd Risto E. J. Penttilä Risto E. J. Penttilä Bild: Yle risto e. j. penttilä

Centralhandelskammaren kastar in en egen brandfackla i debatten om statens och kommunernas uppdrag och utgifter.

Ett åtgärdsprogram värt 5 miljarder euro presenterades av vd:n Risto E. J. Penttilä på tisdag.

Lagom inför riksdagsvalet föreslår Centralhandelskammaren bland annat sänkt u-landsbistånd, kraftiga effektiveringar inom vårdsektorn och en vecka kortare semester för anställda inom den offentliga sektorn.

De övriga punkterna på listan är bekanta sedan tidigare: frysta indexjusteringar, sänkta företagsstöd och ett slut på det omtalade 5-åriga uppsägningsskyddet inom kommunsektorn. Rätten att studera gratis vid högskola och universitet borde också begränsas.

Sammanlagt skulle statens utgifter minska med 5 miljarder euro per år, enligt Centralhandelskammarens beräkningar.

För att få ny fart på den ekonomiska tillväxten föreslår Centralhandelskammaren bland annat skattesänkningar, lagstadgad basinkomst för alla, och en övre gräns på 20 procent för kommunernas skattesatser.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val