Hoppa till huvudinnehåll

Bastubad kan minska risken för hjärtdöd

Män och kvinnor i en finsk rökbastu
Män och kvinnor i en finsk rökbastu Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa bada bastu

Att bada bastu ofta ser ut att minska risken för plötslig död på grund av hjärtsjukdom, visar en finsk studie som publiceras i den medicinska tidskriften Jama Internal Medicine.

Risken är 67 procent mindre för dem som badar bastu mellan 4 och 7 gånger i veckan, jämfört med dem som badar bastu en gång i veckan.

Utöver minskad risk för plötslig hjärtdöd ser den totala dödligheten och den allmänna dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar att minska om man badar bastu ofta.

Studien stärker uppfattningen att det är nyttigt att bara bastu, säger forskningsledaren, docent Jari Laukkanen vid Östra Finlands universitet. Han påpekar att fortsatta studier krävs för att man ska kunna förklara vad det är med bastubad som är bra för hjärt- och kärlsystemet.

Laukkanen säger att en potentiell förklaring är att bastubad kan vara avstressande och att stress kan vara en riskfaktor för hjärtsjukdomar.

Kring 2 300 finländska medelålders män i östra Finland följdes upp under 23 års tid. Deltagarna svarade på frågor om hur ofta och hur länge de badar bastu.

Tidigare studier visar att bastubad kan förbättra blodcirkulationen och den fysiska prestationsförmågan samt sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck, skriver nyhetsbyrån AFP angående den aktuella studien.

Läs också