Hoppa till huvudinnehåll

Campusfrågan i Östnyland går vidare

Det planerade campuset i Borgå.
Borgå tänker att ett campus kunde byggas i närheten av Amisto som finns på Styrmansvägen. Det planerade campuset i Borgå. Bild: Yle/ Alexandra Karlsson styrmansvägen

Stadsstyrelsen i Borgå gjorde ett nytt försök att gå vidare med frågan om hur andra stadiets yrkesutbildning ska skötas i framtiden. Nu ska campus diskuteras med de andra kommunerna.

Frågan skulle behandlas redan för ett par veckor sedan, men då satte den finska samkommunens styrelse käppar i hjulet för stadsstyrelsen. Den här gången gick det bättre.

Borgås stadsstyrelse hade möte i måndags och frågan om hur andra stadiets utbildning ska ordnas i framtiden fanns igen med på agendan.

– Vi beslöt att försöka gynna tanken om ett gemensamt campus. Diskussionen kretsade mest kring just det. Dessutom ansåg vi att de målsättningar som Point College hade skrivit ner är värda att understöda, säger stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP).

Point Colleges förslag går ut på att alla berörda parter borde enas om en gemensam tidtabell för när besluten ska fattas. Förslaget går att läsa i sin helhet här (på finska).

Kommunerna ska diskutera

Borgå skyndar långsamt med campusfrågan och börjar genast förhandla med kommundirektörerna, bildningsdirektörerna, samt styrelse- och fullmäktigeordförandena från de berörda kommunerna. De har kallats till ett möte i Borgå under tisdagen.

– På det här sättet vill vi försäkra oss om att frågan går vidare i rätt riktning, säger Nuutti.

Den finska samkommunen, Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, har redan tidigare principiellt ställt sig positiv till att dela upp tomten på Styrmansvägen på det sätt som Borgå föreslagit, men ville ännu att detaljerna skulle utredas.

Anordnarfrågan en annan femma

På onsdag ska den finska samkommunens styrelse ta ställning till Borgås förslag om linjeringar för campus.

Men hur det går och vilken den fortsatta tidtabellen blir är ännu oklart, särskilt vad gäller anordnarfrågan. Matti Nuutti tar dagen som den kommer.

– Samkommunen har redan tidigare beslutat att Amisto kan ta emot Point Colleges finskspråkiga utbildningslinjer utan att diskutera saken med Point College. Vi tycker inte att det är helt lämpligt, utan ägaren Borgå borde nog vara med och diskutera saken, säger han.