Hoppa till huvudinnehåll

Det blir ingen Centrumslinga

Centrumslingan som den planeras.
Centrumslingan som den planeras. Bild: Helsingfors stad Helsingfors,centrumslingan

Det blir inget beslut om en Centrumslinga under den här regeringsperioden. Regeringen kunde inte enas om finansieringen. Regeringen har svikit oss, säger Emma Kari (Gröna) gruppordförande i Helsingforsfullmäktige.

Förhoppningsvis förverkligar man slingan under nästa regeringsperiod.
Lasse Männistö (Saml)

Det blir inga pengar till Centrumslingan ur tilläggsbudgeten. I praktiken föll det på att regeringen inte kunde komma överens om hur man skulle komma vidare. Regeringen fattade beslutet under en extra möte på tisdagsmorgonen. Centern är nöjd över beslutet, men Samlingspartiet är de som får mest kritik.

Finansminister Antti Rinne (SDP) är besviken över att projektet stannade av.

Enligt honom hade Centrumslingan varit viktig för hela Finland och speciellt för huvudstadsregionen.

Centrumslingan

  • En järnväg för närtrafiktåg under Helsingfors centrum. Slingan skulle börja i Böle, gå i en tunnel via Tölö, centrum, Hagnäs och tillbaka till Böle
  • Byggandet skulle kosta kring 956 miljoner euro enligt en konstnadsnivå för år 2020.

Regeringen fattade i dag beslut om att ansöka om EU-stöd för projektet som beräknas kosta 956 miljoner år 2020. Nästa regering är inte bunden av den nuvarande regeringens beslut.

Pajamäki anklagar Samlingspartiet

Osku Pajamäki (SDP), ordförande för partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors, är mycket besviken.

Osku pajamäki
Osku Pajamäki (SDP) säger att Samlingspartiet bär ett stort ansvar för att Centrumslingan inte blir av under denna regeringsperiod. Osku pajamäki Bild: osku.net pajamäki

- Det är chockerande information. Centrumslingan var viktig för hela landet och för huvudstadsregionen. Samlingspartiet bär ett stort ansvar för att Centrumslingan inte blev av. Vi är på väg åt ett farligt håll, säger Pajamäki.

Lasse Männistö (Saml) riksdagsledamot och ordförande för partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors säger att projektet ännu har möjlighet att förverkligas.

- Centrumslingan har inte förkastats även om den här regeringen inte godkände anslag till projektet. Man har gjort preliminära beslut om att genomföra projektet och förhoppningsvis förverkligar man slingan under nästa regeringsperiod, säger Lasse Männistö.

Enligt Männistö finns det meningsskiljaktigeheter inom Samlingspartiet angående projektet.

"Regeringen har svikit kommunerna"

Regeringen har svikit oss. Emma Kari (De Gröna)

Emma Kari, ordförande för De grönas fullmäktigegrupp i Helsingfors ser regeringsöverenskommelsen som ett stort misslyckande. Enligt henne är Centrumslingan för hela landets bästa, inte enbart för huvudstadsregionen.

- Det är orättvist mot kommunerna som förbundit sig till att öka bostadsproduktionen i gengäld mot anslag från staten. Regeringen har svikit oss, säger Kari.

Kari tycker att det är mycket konstigt prioriterat av Samlingspartiet att ge 97 miljoner euro ur tillläggsbudgeten till Talvivaara, men inget till ett nationallt viktigt järnvägsprojekt.


Läs också:

Esbopolitiker kritiska till att betala för Centrumslingan
HS: Regeringen ger pengar till Centrumslingan

Korringering den 25.2. kl.5.06. Spårväg ändrades till järnväg.