Hoppa till huvudinnehåll

Kalifornien i torkans grepp

Södra Kalifornien lider av torka.
Vattenreservoarerna har sinat i södra Kalifornien. Södra Kalifornien lider av torka. Bild: EPA / Michael Nelson vattenreserver

Extrema väderförhållanden har plågat USA på sistone. I nordöstra USA har det sedan årsskiftet fallit rekordmycket snö medan de sydvästligaste delarna lider av torka. I södra Kalifornien har torkan pågått i över ett år och den klassas som en av de värsta som drabbat regionen någonsin.

Den pågående torkan i Kalifornien är i värsta fall bara ett preludium till vad som komma skall. Forskare från flera amerikanska universitet hävdar i en studie att sydvästra USA riskerar att drabbas av en långvarig och återkommande "megatorka".

Roten till problemet är de fossila bränslena. Konsumtionen måste minska ifall man skall vända trenden, hävdar forskarna.

- Vi ligger illa till. Vi ligger verkligt illa till. Förändringen kommer att ske snabbare än vi ursprungligen hade trott, säger Hesham el-Askary som fungerar som forskare vid Chapman University, strax söder om Los Angeles.

Ösamhälle värst drabbat av torkan

Den torka som hållit grepp om södra Kalifornien det senaste året har förorsakat skogsbränder, jordskred och kraftigt reducerade vattenreserver. Det område som drabbats värst är ön Catalina utanför Los Angeles.

Invånarna på Catalina är tvungna att hushålla med vatten.
Invånarna på Catalina är tvungna att hushålla med vatten. Invånarna på Catalina är tvungna att hushålla med vatten. Bild: Yle / Christian Vuojärvi catalina

Då Yle Nyheter besöker Catalina är springbrunnarna ur bruk och planscher på allmänna toaletter uppmanar turister att vara sparsamma med vattnet.

Även om torkan gör sig påmind på många sätt så hävdar ortsbon Jean Gonzalez att läget var värre i höstas.

- Allt såg dött ut. En stor del av gräset var borta, säger Gonzalez och ser oroad ut då han är ute och rastar sina hundar.

Såväl invånare som turister måste reducera konsumtionen

Trots en del regn de senaste veckorna så är bristen på vatten fortfarande akut på Catalina. Vattenreserverna är till och med på en rekordlåg nivå.

Jordan Monroe, som jobbar på stadskansliet på Catalinas huvudstad Avalon, anser att läget inte är akut, men näst intill.

- Just nu är vi på nivå två i vattenransoneringen. Det betyder att såväl invånare som hotellgäster måste reducera konsumtionen med 25 procent jämfört med normalnivån. Om det inte vattenreservoarerna fylls snart är nivå tre snart verklighet, säger han.

Nivå tre skulle framför allt vara knepig för företag inom turismindustrin, som är öns överlägset största inkomstkälla. John LaFleur som basar för ett hotell och en restaurang i Avalon medger att han är oroad ifall vattenransoneringen skärps ytterligare.

- Nivå tre skulle innebära att vi måste trappa ned konsumtionen med 50 procent. Det skulle vara mycket utmanande för restauranger och företag. Vad skall vi göra med disken? Hur skall vi ta hand om våra kunder? Om vi använder mer än vår ranson blir vi bötfällda, konstaterar LaFleur.

Unik natur försvårar borrandet av brunnar

Södra Kalifornien suktar efter regn. De knappa vattenresurserna har lett till att Catalinaborna varit tvungna att ty sig till kreativa lösningar. Man har till exempel installerat parallella vattenrör till alla badrum. Toaletterna fungerar med saltvatten medan dricksvattnet installeras till duschar och handfat. Dessutom undersöker man kontinuerligt möjligheten att borra nya brunnar.

- En hel del jobb återstår på den fronten. Vi måste nämligen beakta miljön. En stor del av ön är orörd och det finns massvis med sällsynta arter. Naturens balans får inte rubbas, säger Jim Luttjohann som är vd för Catalinas turistbyrå.

Läs också